Enkele weken geleden kondigden wij de lancering van een nieuwe productlijn aan. We ontwikkelden een lijn van pickles gemaakt met herontdekte vergeten groenten. Bijzonder, want van deze vergeten groenten met hun opvallende uiterlijk en namen als heksenknol, stekelpompoen en nierkool, had nog niemand ooit gehoord.

De lancering vond plaats op 2 december bij pop-up soep en salade bar BIET in Utrecht. De aanwezigen konden de pickles proeven en kregen meer uitleg over de heksenknol, stekelpompoen en de nierkool.
Maar de proeverij kreeg een onverwachte wending. Want tijdens het zien van het filmpje over de totstandkoming werd duidelijk dat we iedereen op verkeerde been hadden gezet. De vergeten groenten hebben we zelf verzonnen, de pickles zijn juíst gemaakt van groenten die iedereen kent.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor voedselverspilling, maar nog steeds wordt er ontzettend veel weggegooid. Wij zien een behoefte aan bruikbare voedselconcepten om food waste om te zetten in lekkere en onderscheidende producten.

Met deze actie willen wij laten zien dat met reststromen uit de industrie en andere afgekeurde groente en fruit alsnog lekkere en veilige producten te maken zijn. De pickles die men voorgeschoteld kreeg, zijn gemaakt van onder andere zoete aardappel en spitskool. De recepten staan online op de website van TOP Foodlab.

Deze productlijn wordt niet op de markt gebracht, maar we werken wel degelijk aan productinnovaties die verspilling in de voedselketen tegen gaan. Zo stonden we eerder dit jaar op het Indian Summer festival met de groentepil en zijn we onder andere bezig met het ontwikkelen van een bouillon en azijn gemaakt van groente en fruit uit reststromen.

– Door