Bier Engineer

TOP Food Process Engineer Maurice Boonman vertelt

Na het VWO wilde ik door naar de universiteit. Ik heb eerst bij TU Delft gekeken. Ook bij TU Aken waar WTB’ers speciaal werden opgeleid in autotechniek, onder andere voor het ontwerpen van Formule-1 wagens. Fantastisch natuurlijk, maar te massaal voor mij: er waren wel 1000 eerstejaars studenten. Ik ben naar de open dag van WUR geweest: Wageningen als stad sprak me aan, en de vele praktische aspecten van de studie Levensmiddelentechnologie. Veel labwerk, testen, machines. Van de opleidingen die ik zag paste deze het beste bij mijn praktische instelling. Ik heb de studie binnen zes jaar afgerond. Dit hield ook nog een afstudeerstage van een half jaar in bij RIVO (nu Imaris), en een half jaar bij de grootste brouwerij van Slowakije, Zlaty Bazant dat eigendom is van Heineken. (Now we’re talking!)  [foto’s Slowakije, 2001]

Vooruitkijken

Na mijn studie ben ik gaan werken bij ATO, waarvan Bert Tournois (medeoprichter van TOP bv) directeur was, en deed ik in dezelfde groep als Wouter de Heij (nu directeur van TOP bv) voornamelijk onderzoek in een speciaal project; een studie naar afdodingskinetiek van bacterie-sporen in PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilization). Ik heb toen ook al samengewerkt met o.a. Jannie van Beek (nu food technologist bij TOP bv) aan PEF testen, koud plasma, nieuwe technieken. Ik hield van die innovatie, maar na 4 jaar tijdelijke contracten hield het voor mij op.

In de drie-en-een-half jaar die ik daarna bij Stork (nu Morel) heb gewerkt ging het voornamelijk om onderzoek naar effecten van verhitting op vlees, waterbinding etc. Ondertussen was Wouter de Heij al aan het peilen….

Tja, en toen TOP, een jong bedrijf. Het sollicitatiegesprek met Bert, Wouter en Frank vond plaats op het terras van Café De Tijd in Wageningen. Het was snel beklonken. Ik woon in Duitsland en hoewel werken in Wageningen meer reistijd betekende, was ik ook wel toe aan nieuwe onderwerpen met meer innovatie. Ik kijk graag vijf jaar vooruit bij het ontwerpen van machines!

 

Binding

Een van mijn eerste projecten was AMAP, dat nu van PerfoTec is. Een groot en breed project: machine vormgeving, vatvolumes, componenten, pompen, waterbad, sensoren: overal werd ik bij betrokken. Ik heb ook meegedacht aan de software, de gebruikersinterface.
Het was een leuk project waarvoor ik eigenlijk de enige helpdeskmedewerker was. Alles kwam bij mij binnen en ik ben veel op klantbezoek geweest, in UK, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Australië, India, USA. In USA was een inbraak geweest waarbij de machine was gesloopt. Het Touch panel was verdwenen, de kabels waren doorgeknipt. Ik heb de bekabeling hersteld en de ontbrekende componenten vervangen. Omdat de omvang van het probleem meestal van te voren niet 100% duidelijk is, vergt zo’n bezoek vaak enige creativiteit om tot de oplossing te komen. Ja, met AMAP was ik sterk verbonden.

 

Bier-(aan)leiding

Op dit moment mag ik werken aan een van mijn grootste passies: bier! Ambachtelijk bier is in opkomst, er zijn in Nederland wel 500 brouwerijen, vaak met eigen apparatuur. Ze komen veel problemen tegen, zowel in start-up als doorgroei. Gelukkig is er wel animo om oplossingen te vinden.
Het is weer een breed project. Mechanical Engineers en Food Technologists van het Process Design en Food Design team zijn betrokken bij het hygiënisch ontwerp en bij verbetering van receptuur.

Het is niet moeilijk om Maurice aan de praat te houden over zijn favoriete onderwerp. Ja, er is veel meer te vertellen over dit bierproject en over wat TOP voor de brouwers kan doen. Wordt vervolgd… Proost!

Caroline Lettinga