Koolhydraatarm dieet – Trend of nieuwe leefstijl?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die minder of nauwelijks koolhydraten eten. Dit principe, gebaseerd op de eetgewoonten van de mens in de oertijd, zou beter zijn voor het menselijk lichaam. Maar is er ook wetenschappelijk bewijs dat een dieet laag in koolhydraten gezond is? En zitten er ook nadelen aan het eten van weinig koolhydraten en hierdoor meer eiwitten en vetten?

Een laagkoolhydraatdieet bevat minder dan 130 gram koolhydraten per dag. Hoewel een aanpassing aan het dieet vrijwel altijd wordt gerelateerd aan afvallen, zijn er ook steeds meer mensen bezig met het wijzigen van hun voeding om andere redenen. Zo zou een dieet laag in koolhydraten ook kunnen bijdragen aan een hoger energielevel. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het eten van minder koolhydraten daadwerkelijk kan helpen om gewicht te verliezen. Bewijzen dat het eten van minder koolhydraten zorgt voor een hoger energielevel zijn nog niet boven tafel gehaald. Tegenhangers beweren dat het eten van weinig tot geen koolhydraten een schadelijk effect op het lichaam kan hebben. Er is echter weinig bewijs voor deze theorie. In gezonde proefpersonen zijn op de langere termijn geen schadelijke effecten aangetoond. Mensen die een dieet volgen dat laag is in koolhydraten eten vaak meer vetten en eiwitten. Dit kan voor nierpatienten misschien voor klachten zorgen, maar ook hiervoor is nog geen hard bewijs. Verder is er veel discussie over de consumptie van veel dierlijk eiwit. Het betreft dan vaak bewerkt vlees en de eventuele gevaren zijn eerder te wijten aan de toevoegingen in de vleesproducten dan aan de consumptie van vlees zelf.

Wat bij veel diëten het probleem is, is dat mensen dit tijdelijk volhouden en dat het geen nieuwe leefstijl wordt. Een dieet laag in koolhydraten is voor de meeste mensen vrij lastig toe te passen omdat koolhydraten nog altijd een belangrijk deel van de voedselinname zijn. Er zullen weinig ouderen zijn die hun boterham met kaas vervangen door een rijkgevulde salade met een gekookt ei. Ook de traditionele aardappelen worden niet zomaar uit het menu geschrapt. Kijk ook eens naar het aanbod aan koolhydraten in een restaurant: broodje vooraf, lasagne, pizza of schotel met aardappeletjes erbij en tenslotte nog een toetje met suikers en zetmelen.

Langzaamaan verdwijnen toch de oude gewoontes en gebruiken en vertrouwt de mens niet meer op de kennis van vroeger maar volledig op de industrie. Jaren geleden werden er zoveel mogelijk (verzadigde) vetten uit voedingsmiddelen gehaald en vervangen door koolhydraatrijke vervangers. Vet was slecht. Nu lijkt er weer een nieuwe trend te zijn ontstaan en worden de koolhydraten meer en meer uit producten gehaald. Nu zijn koolhydraten weer slecht. Het menselijk genoom muteert met een snelheid van 0.5% per miljoen jaar. Dit is niet snel genoeg om alle veranderingen die plaatsvinden op voedingsgebied bij te kunnen benen. Voedingsmiddelen worden veranderd zonder te weten wat het effect daadwerkelijk is.

Hoewel het voor veel mensen lastig toe te passen lijkt in hun voedingspatroon zijn er aanwijzingen dat het eten van minder koolhydraten kan zorgen voor gewichtsverlies en een hoger energielevel. Maar hoe lang blijft deze trend hangen? Worden koolhydraten meer en meer verbannen uit onze voeding of eten we volgend jaar alleen nog maar koolhydraten omdat dan ineens eiwitten slecht voor ons lijken te zijn?

Myriam Knopf