Er zijn mensen die, vóór ze een product in hun mandje leggen, uitvoerig het hele etiket bestuderen. Kleurrijke plaatjes, ingrediëntenlijst, voedingswaardetabel, en, jawel, keurmerken! Er zijn tientallen keurmerken die stuk voor stuk aangeven dat dit...
Bericht geplaatst op: 22 juni 2016
Als productontwikkelaar heb ik principieel niets tegen additieven in voedsel. Sommige toevoegingen maken een product veiliger, constanter, betaalbaarder en soms zelfs lekkerder. Maar ik vind dan wel dat een producent die in de weer is met een poedertje hier...
Bericht geplaatst op: 22 juni 2016
Vijf jaar geleden studeerde ik af als levensmiddelentechnoloog van Wageningen University. Nog onervaren, dacht ik in een industrie terecht te komen waar alle kansen al waren benut. Dat blijkt niet zo te zijn. Onlangs verbaasde ik me over het feit dat er...
Bericht geplaatst op: 22 juni 2016
Innovatiebedrijf TOP bv bestaat tien jaar. Sinds de oprichting in 2006 richt TOP zich met succes op productontwikkeling, procesontwerp en innovatiemanagement. Na vele innovaties voor gekoelde producten wil TOP zich nu ook op de kwaliteit van houdbare...
Bericht geplaatst op: 22 juni 2016
Zoals vermeld in Deel 1 lijkt het eind van de wildgroei aan maaltijdboxen die inspelen op een dieettrend nog niet in zicht, aangezien er genoeg dieetbehoeftes zijn en dagelijks lijken te ontstaan. Eén zo’n dieetbehoefte is het vermijden van “snelle”...
Bericht geplaatst op: 17 mei 2016
In samenwerking met partner JFPT Foodlife werkt TOP aan mechanische scheiding van hoogwaardige eiwitten uit peulvruchten. Het doel is om een proces te ontwikkelen waarmee duurzame en voedzame eiwitten gewonnen worden uit peulvruchten zonder dat daar chemische...
Bericht geplaatst op: 12 mei 2016
TOP bv werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk. Het kritieke moment...
Bericht geplaatst op: 4 mei 2016
Als onderdeel van een stageproject binnen TOP is gewerkt aan de ontwikkeling van geïnfuseerde dranken. TOP verwacht dat dit een opkomende markt is waarop effectief kan worden ingespeeld. Onder infusie wordt verstaan “het toevoegen van ingrediënten aan...
Bericht geplaatst op: 3 mei 2016
Het vorig jaar door TOP bv ontwikkelde koolhydraatarme, glutenvrije brood wordt in productie genomen door Bakkerij Wiltink uit Doetinchem. Gezamenlijk zal het brood verder worden ontwikkeld en worden opgeschaald naar een lijnproductie.   Het nieuwe brood...
Bericht geplaatst op: 6 april 2016
Granaatappels werden 6000 jaar voor Christus al geteeld en waren hiermee één van de eerste geteelde fruitsoorten. Vanwege hun gezonde karakter werd de vrucht in veel oude stammen afgebeeld in beelden en mozaïeken. Farao’s zoals Toetanchamon namen...
Bericht geplaatst op: 6 april 2016