Plantaardige eiwitten – het groene goud?

Recent nam ik deel aan het eerste event van de Green Protein Alliance, een mooi initiatief om “groene eiwitten” meer op de kaart te zetten. Tijdens dat event werd door de staatssecretaris Van Dam aangekondigd dat in de “New Food Challenge” innovatiegelden voor nieuwe producten op basis van plantaardige eiwitten beschikbaar zijn gesteld. Daarnaast werd kort ingegaan op de overige actieplannen van de overheid die in de komende jaren de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten moeten verhogen.

Maar deze actieplannen gaan vooral over onderzoek en educatie. Daarnaast zullen er op korte termijn gewoon meer en betere producten moeten komen die de consument verleiden om meer eiwitten uit plantaardige producten op te nemen in het dagelijkse voedselpatroon.

Kijkend naar de technologische ontwikkelingen zien we al een heel scala aan geweldige producten in het schap van de supermarkt, zoals Beeter van Ojah ooit ontwikkeld door TOP (zie persbericht). Maar in verhouding tot het vlees/visschap is het aanbod toch nog beperkt en daarnaast gaan veel producten uit van gezuiverde soja-eiwitten. Dat laat dus nog veel innovatie-ruimte zowel voor andere interessante grondstoffen met een (relatief) hoog eiwitgehalte als voor producten die niet uitgaan van gezuiverde eiwitten of isolaten. Waarom geen tuinbonen, bruine bonen, noten of boerenkool als basis voor het nieuwe product?

Om de innovaties op dit gebied een push te geven ontwikkelt TOP nieuwe technologie voor eiwitscheiding en zuivering, die toepasbaar is op ook de traditionele Nederlandse gewassen zoals de bruine boon. Daarnaast staan onze food designers en technologen altijd klaar om nieuwe concepten op basis van groenten, peulvruchten of noten te ontwikkelen en op te schalen, bijvoorbeeld met gebruik van milde conserveringstechnologieën.

Astrid Kemper