Zin of onzin over chlorofyl

Op steeds meer sites kom ik berichten tegen van mensen die beweren dat we meer chlorofyl, ook wel bladgroen genoemd, moeten eten. Waar komt dit verhaal vandaan en krijgen wij echt te weinig bladgroen binnen als mens? Naar mijn weten hebben planten bladgroen nodig. Maar wat zouden wij als mensen ermee moeten?

Chlorofyl is het groene pigment in planten. In planten speelt het een rol bij de fotosynthese. Hierin wordt licht en CO2 omgezet naar energie en zuurstof. Chlorofyl is groen omdat het sterk absorbeert in het rode en blauwe deel van het lichtspectrum, waardoor alleen de groene kleur wordt teruggekaatst.

De algen Chlorella en Spirulina bevatten hoge concentraties aan bladgroen, maar ook alle groene groenten bevatten bladgroen en zelfs niet-groene groentes bevatten bladgroen in lagere hoeveelheden. Wetenschappelijke studies hebben gekeken naar de gezondheidseffecten van bladgroen voor de mens. Zo zijn er aanwijzingen dat bladgroen bescherming zou bieden aan de darmen. Het zou dan voornamelijk beschermen tegen vrije radicalen die uit rood vlees zouden komen doordat deze radicalen ingekapseld worden. Verder zijn er aanwijzingen dat de consumptie van bladgroen bij kan dragen aan het minder zuur maken van het bloed. Het Westerse dieet bevat teveel zure componenten waardoor functies in het menselijk lichaam verstoord kunnen raken. Door meer bladgroen te eten kan de balans van het bloed weer herstellen naar zijn normale waardes.

De bewijzen rondom de gezondheid van bladgroen zijn echter erg mager. Er is nog weinig onderzoek naar geweest en de verbanden die gelegd worden zijn nog niet erg sterk. Zelf denk ik dat we ons beter kunnen focussen op een gezonde, gevarieerde leefstijl. Het nadeel van dit soort hypes is namelijk dat mensen zich volledig storten op de groene groentes of overal algenpoeder door gaan gooien zonder nog verder te kijken naar hun eetgedrag.

Zolang zin en onzin over chlorofyl niet te scheiden zijn, lijkt mij het matigen met vlees en koolhydraten en het eten van veel verschillende groentes, al dan niet rijk aan bladgroenkorrels, een betere oplossing dan ons te focussen op een bladgroenrijk dieet.

Myriam Knopf