Koelverse babyvoeding nu vaak onveilig

Op de markt zijn steeds vaker partijen die verse, en dus onverhitte, babyvoeding produceren en verkopen. Ondanks het feit dat mogelijk schadelijke micro-organismen niet worden afgedood liggen deze producten soms wel tot 10 dagen in het koelschap. Wij vinden dit vanuit voedselveiligheid oogpunt onverantwoord. Daarom pleiten we ervoor om verse babyvoeding te behandelen met pascalisatie, wat het product veilig en langer gekoeld houdbaar maakt.

Kinderen, en dan met name baby’s, hebben nog niet veel weerstand opgebouwd en zijn daardoor makkelijk vatbaar voor bacteriële voedselinfecties. Daarom moet babyvoeding vrij van bederf veroorzakende bacteriën zijn en gegarandeerd veilig gedurende de houdbaarheidsperiode. Dat is ook de belangrijkste reden dat grote, bekende babyvoedingproducenten de producten nu door en door verhitten. Hierdoor worden de bacteriën uitgeschakeld, maar dat gaat helaas ook samen met verlies van smaak en voedingswaarde.

Pascalisatie biedt kansen voor verse babyvoeding. Door de hoge druk waarmee de milde conserveringstechnologie werkt worden bacteriën uitgeschakeld. Het product moet nog steeds gekoeld bewaard blijven, maar is wel tot een maand houdbaar, in tegenstelling tot de enkele dagen die voor een onbehandeld product gelden. Ook doet de behandeling geen afbreuk aan de smaak en voedingswaarde, zodat de baby alle gezonde stoffen binnenkrijgt en veel sneller gewend raakt aan de pure smaak, structuur, geur en kleur van verse groenten. Daarnaast behoeft het product geen extra conserveermiddelen om de houdbaarheid te garanderen.

Dat vers, gezond en gemak ook steeds belangrijker wordt in babyvoeding is duidelijk. TOP beschikt over testfaciliteiten waar koelverse babyvoeding gepascaliseerd kan worden. Wij verwachten dat de eerste producenten die dit op gaan pakken niet lang op zich zullen laten wachten. De vraag is dus niet of dit gaat gebeuren, maar wie deze kans pakt.

Door Dennis Favier