Is het glutenvrij?

In het al maar grote wordende lijstje van ingrediënten om te vermijden staat gluten inmiddels redelijk bovenaan. Dat is best opmerkelijk gezien de lange historie die gluten hebben in de Westerse voeding, ook al toen er nog geen welvaartziektes waren en mensen wellicht niet lang genoeg leefden om allergieën te ontwikkelen.

In het streven naar gezondheid worden er steeds vaker “verboden” ingrediënten aangewezen. Suikers zijn al een tijd taboe, koolhydraten hobbelen er vlot achteraan, terwijl het eens zo sinistere verzadigde vet een rentree begint te maken in de positieve sferen. Er lijkt een doorlopende zoektocht te zijn naar simpele gezondheid zonder ruimte voor de complexiteit van gevarieerd eten. Liever elke dag wat kleidrankjes en broccolitabletten dan weer een weekmenu verzinnen dat geen excessen toelaat. Over een half jaar gaat de trend voor verboden ingrediënten en hipgezonde superfoods vervolgens weer een andere richting op.

Horen gluten daar ook bij? Uiteraard zijn er mensen met een echte glutenintolerantie, coeliakie genoemd. Het is een darmstoornis die tamelijk extreme vormen van ongemak kan aannemen bij zelfs geringe gluteninname. Daar staat tegenover dat het al enige tijd ook zeer trendy is om gluten te mijden omdat dat door voedselpredikers wordt aanbevolen, net als het innemen van chiazaad en vervangen van “normaal” zout door Himalaya-zout. Normaliter zou dat niet zo’n issue zijn, immers, waarom zou iets willen vermijden problemen opleveren? Er wordt ongetwijfeld goed aan verdiend. Welnu, in de praktijk ontstaat bij de coeliakiepatiënten steeds vaker de angst dat de werkelijke intolerantie niet langer serieus wordt genomen in de horeca. De vraag: “is het glutenvrij?” wordt dan beantwoord met een sarcastisch “ja hoor, vast wel”.

Daarom een oproep: stel je niet te veel aan met je dieetwensen, eet van alles wat en nooit te veel, dan blijf je gezond zonder allergieën te ontwikkelen. Laat de openbare keukens vooral focussen op het gedegen rekening houden met echte medische problemen.

Wouter Franken
201506 Glutenvrij strip