Alzheimer: daar zit een luchtje aan

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie in Nederland. De aandoening neemt toe naar mate de leeftijd van mensen toeneemt. Mensen met Alzheimer hebben een verslechterd geheugen en kunnen ook te maken krijgen met spraakproblemen. Wat veel mensen echter niet weten is dat ook de reuk afneemt. En dit laatste symptoom kan gebruikt worden om Alzheimer al in een vroeg stadium vast te stellen. Hoe dit kan? Heel simpel: met pindakaas.

Pindakaas heeft een sterke geur en blijkt naast dat het lekker is om op je boterham te smeren nog meerdere toepassingen te hebben. Uit onderzoek blijkt dat pindakaas kan helpen om vast te stellen of iemand Alzheimer heeft of niet. Hiervoor kan een simpel testje uitgevoerd worden. Mensen werden geblindeerd en moesten hun linkerneusgat dicht houden en onder hun rechterneusgat werd een potje met pindakaas gehouden. Eerst op grote afstand en daarna steeds dichterbij. De proefpersonen moesten aangeven wanneer ze de pindakaas roken. Hierna werd de test uitgevoerd met het andere neusgat. En wat blijkt: mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen de geur van pindakaas minder goed ruiken met het linkerneusgat dan met het rechterneusgat. Het linkerneusgat detecteerde de pindakaas pas als deze op 5 cm afstand van het neusgat was. Bij het rechterneusgat werd de pindakaas al op 17 cm afstand gedetecteerd.

De reukzenuw brengt signalen vanuit de neus naar de hersenen. Deze reukzenuw wordt als één van de eerste zenuwen aangetast bij mensen met Alzheimer en daarom kan een geurtest helpen met het vaststellen van Alzheimer. Bij mensen met een andere vorm van dementie werd de pindakaas met het linkerneusgat even snel gedetecteerd als met het rechterneusgat.

Myriam Knopf