De Vezelfabriek: Vezelrijke purees en poeders gemaakt van 100% groente of fruit – gezond, lekker en innovatief

Zes bedrijven in de Food sector, onder leiding van TOP, gaan vezelrijke resten uit de verwerkende AGF-industrie gebruiken als basis voor zowel bestaande als nieuw te ontwikkelen gezonde voedingsproducten. Deelnemers aan het project zijn TOP, Ojah, Provalor, Duynie, Phycom en Zetadec. Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie in het kader van de EFRO subsidiegelden.
.
Duurzaam, gezond en lekker gaan uitstekend samen in PuurVezel
De Vezelfabriek is ontstaan uit een duurzaamheidsinitiatief; het verwaarden van unieke reststromen. Bij het persen van verse groente- en fruitsappen onstaat een grote reststroom. Deze reststoom bevat veel waardevolle nutriënten, waaronder voedingsvezels, en vormt de basis voor een range nieuwe ingrediënten onder de naam PuurVezel. PuurVezel is een duurzaam product waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de gezonde nutriënten uit reststromen.
.
De Vezelfabriek reduceert met het verwaarden van reststromen de hoeveelheid voedsel die ongeschikt voor consumptie wordt bevonden. Deze afvalstroom is in de afgelopen jaren steeds groter geworden en wordt over het algemeen gebruikt als basis voor vergisting (bio-energie) of diervoeder. Een groot aandeel wordt echter ook vernietigd. Het is voor TOP slecht te verteren dat er zoveel levensmiddelen hun primaire functie als voeding voor mensen verliezen of zelfs worden vernietigd, terwijl er wereldwijd een duidelijk zichtbaar voedselprobleem is in de vorm van schrijnende tekorten. De Vezelfabriek biedt met PuurVezel een kans om dergelijke voedselverspilling tegen te gaan, door het slim gebruiken van reststromen voor food applicaties.
Vezel en gezondheid
Naast genoemde aspecten van voedselverspilling speelt het gezondheidsaspect een grote rol bij de ontwikkeling van PuurVezel. Het huidige dieet van de gemiddelde Nederlander bevat veel minder vezels dan de door het voedingscentrum gecommuniceerde norm. De aanbevolen hoeveelheid is 30-40 gram per dag, terwijl de gemiddelde inname rond de 20-25 gram ligt. PuurVezel is het product waarmee De Vezelfabriek een vezelverrijking van de voeding biedt zonder kunstmatig supplement. De Vezelfabriek speelt hiermee in op sociaal-culturele problemen (toename van geraffineerde levensmiddelen, meer werkdruk, minder tijd voor eten en koken, toenemende mobiliteit), en neemt op die manier haar verantwoordelijkheid als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.
.
Om de versheid van de producten te kunnen garanderen is het van groot belang dat er er alleen met lokaal beschikbare grondstoffen gewerkt wordt. PuurVezel is een natuurlijk product dat geen intensieve bewerkingen ondergaan heeft. Hierdoor blijven alle goede natuureig
en nutriënten uit het bronproduct (de groente of fruit) behouden. Dit heeft tot gevolg dat de gezondheidseffecten van de orginele groente en fruit, direct terug te vinden zijn in de PuurVezel producten. Er wordt momenteel geëvalueerd wat de mogelijkheden zijn om PuurVezel te behandelen met milde conserveringstechnieken om te voorzien in consumer-convenience. Een voorbeeld hiervan is door het product te Pascaliseren of te behandelen met PurePulse (PEF 2.0).
.
PuurVezel : Nat of mild droog
PuurVezel kent twee product categoriën, de mild gedroogde producten en “natte” producten. Het mild gedroogde product is shelf-stable en te doseren als poeder of granulaat. Het natte product wordt geleverd als een dikke purree. De pureeversies behouden de kleur en smaak van de orginele groente of fruit. Op dit moment wordt er gewerkt met verschillende varianten, waaronder PuurVezel Appel, Peer, Broccoli, Prei, Spinazie, Tomaat en Wortel.
Voor de toepassing van PuurVezel is gekozen om te focussen op bulkproducten, oftewel producten die in een behoorlijk volume of met hoge frequentie worden geconsumeerd, zodat er een significante toename is van de hoeveelheid vezel die aan het dieet wordt toegevoegd.
.
Diverse PuurVezel varianten zijn al in een groot scala aan gangbare producten getest, zoals pasta, brood, sauzen, aardappelpuree, yoghurt, gehakt, tussendoortjes en zelfs vleesvervangers, waaronder Ojah’sMKB innovatieprijs winnaar Beeter. Hiermee werkt De Vezelfabriek aan relevante concepten voor verwaarding. Eén ding is zeker, de nieuwe combinaties van PuurVezel maken de eindproducten gezonder en vaak zelfs lekkerder!

 

Meer informatie

Wouter Franken

0317-466281
.
De Vezelfabriek (The Fiber Factory)
(De website is nog in ontwikkeling; het product assortiment en de procesdetails zijn onder voorbehoud)