E621 of gistextract?

“E-nummers zijn chemisch, gevaarlijk en slecht voor je.” Dit is wat steeds meer consumenten geloven, en daar spelen supermarkten en producenten handig op in. Producenten gaan op zoek naar ‘clean label’-alternatieven voor E-nummers. Supermarkten zoals Marqt werken met een ‘zwarte lijst’ met E-nummers die er bij hen niet in komen. Hoog tijd om eens wat meer te weten te komen over deze ‘gevaarlijke’ additieven.

Eén van de meest omstreden additieven is de smaakversterker E621, oftewel mononatriumglutamaat. Dit is een stof die verantwoordelijk is voor de hartige smaak in veel natuurlijke producten. Denk hierbij aan vlees, kaas, paddenstoelen, tomaten en nog veel meer. In verwerkte producten zoals soepen, sauzen en in negen van de tien pakjes en zakjes wordt mononatriumglutamaat toegevoegd om het product een meer hartige smaak te geven, die ook wel bekend staat als de vijfde smaak: umami.

Omdat de consumptie van deze smaakversterker meer dan eens in relatie is gebracht met hoodfpijn, verslaving, duizeligheid en nog veel meer, zijn steeds meer producenten op zoek naar een vervanger hiervan, ondanks dat deze relaties nooit wetenschappelijk zijn bewezen.

Een nu populaire vervanger is gistextract. Voedingsgist is van nature rijk aan mononatriumglutamaat, dus een extract hiervan (een geconcentreerde vorm) bevat heel veel glutamaat. Zelfs zo veel, dat het als vervanger kan dienen van de gezuiverde mononatriumglutamaat in verwerkte producten. Het voordeel: je hoeft het niet te declareren op je verpakking als smaakversterker, en dus ook niet als E-nummer. De keerzijde: het is in feite precies hetzelfde als het toevoegen van gezuiverde mononatriumglutamaat onder het E-nummer 621.

Het vervangen van E621 door gistextract is heeft dus vooral marketingwaarde, want consumenten willen geen E-nummers, maar voedingstechnisch maakt het geen klap uit. De nadelige gevolgen van mononatriumglutamaat voor de gezondheid zijn tot op heden nog niet bewezen, maar als je toch minder mononatriumglutamaat wilt binnenkrijgen dan doe je er goed aan om zo veel mogelijk kant-en-klare sauzen, soepen, maaltijden en snacks te laten staan, en ook rustig aan te doen met producten als tomaten, paddenstoelen en kaas.

Dit artikel is eerder verschenen op Food for Food