Fijn voor het brein

Het menselijk brein is tot ontzettend veel in staat. Om optimaal te functioneren heeft het brein de juiste voedingsstoffen nodig. Maar wat zijn deze voedingsstoffen en heeft wat je eet echt effect op het functioneren van het brein?

Hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit vet. Zo’n 60% van onze hersenen zijn vet dus het aanvullen van deze vetten is van groot belang. MCT’s zijn middellange ketenstructuren van triglyceriden. Deze vetzuren worden snel opgenomen en kunnen direct door de hersenen gebruikt worden als brandstof. Bij patiënten met Alzheimer is zelfs aangetoond dat de cognitieve functie verbetert na een verhoogde inname van MCT’s. Een goede bron van MCT’s is bijvoorbeeld kokosolie.

Ook omega-3 vetzuren zijn van groot belang voor het goed functioneren van de hersenen. Het speelt een grote rol bij het goed functioneren van hersencelmembranen. Deze membranen zijn belangrijk voor het overbrengen van hersensignalen. Omega-3 vetzuren kunnen gehaald worden uit onder andere noten en vette vis. Het is belangrijk om de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren goed te houden (volgens de huidige wetenschap is de optimale verhouding 1:3). Een teveel aan omega-6 (dit zit in avocado, walnoten, eieren en plantaardige oliën) kan namelijk zorgen voor ontstekingen in het lichaam.

Het mineraal magnesium schijnt ook een zeer positieve werking te hebben op de hersenen. Magnesium speelt een belangrijke rol voor de overdracht van prikkels in het brein. Magnesium is daarom van groot belang voor het leervermogen. Belangrijke bronnen van magnesium zijn: groene bladgroente, noten, aardappelen, volkorenproducten, zuivel, vlees(waren), peulvruchten en vis.

Ten slotte is vocht ook erg belangrijk voor een goed werkend brein. Bij uitdroging verliezen hersencellen hun efficiëntie. Voldoende water drinken is daarom van essentieel belang.

Overige zaken die bijdragen aan gezonde hersenen zijn: voldoende groentes eten, genoeg slaap en beweging en ook seksuele activiteit heeft een positief effect op het functioneren van het brein.

Het dieet lijkt dus wel degelijk een groot effect te hebben op het goed functioneren van het brein. Het consumeren van de juiste voeding is dus van groot belang om de hersenen gezond te houden.

Myriam Knopf