Veilig bbq’en met pascalisatie

Al vroeg in het voorjaar zorgde het mooie weer ervoor dat de barbecues in Nederland massaal aangestoken werden. Gezellig buiten in de tuin met vrienden en familie hamburgers, kipkluiven en andere lappen vlees bakken. Naast enkele professionals die barbecuen als hogere kunstvorm hebben verheven, wordt er vooral veel aangerommeld in de Nederlandse achtertuinen. Zwart van buiten, rauw van binnen, met een schep pindasaus smaakt het toch wel. Maar achter deze nochalance schuilt een gevaar, wat ieder jaar weer slachtoffers van voedselvergiftiging veroorzaakt.

Veel rauw vlees bevat bacteriën met namen als Salmonella, Campylobacter en E. Coli die bij onvoldoende garing je behoorlijk ziek kunnen maken. Met name voor kinderen en ouderen kan dit gevaarlijk zijn, waarbij een vergiftiging of infectie fataal kan zijn.

Maar nieuwe voedseltechnologie kan hiervoor een oplossing bieden. Met hogedruk technologie (pascalisatie) is het tegenwoordig mogelijk om de ziekteverwekkers in onder andere vlees af te doden, terwijl het vlees rauw blijft. Dit resulteert in het eerste echt veilige barbecuevlees! Idiot-proof, want helemaal rauw van binnen is nog steeds volkomen veilig.

Het werkt zo: Verpakt, eventueel gemarineerd vlees gaat in een groot vat waar kraanwater in gepompt wordt. Zodra het vat vol zit, wordt er nog meer bij gepompt, zodat de druk toeneemt, tot soms wel 6000 bar. Zodra de druk eraf wordt gehaald, zijn de bacteriën in het vlees dood, omdat die niet tegen die hoge druk kunnen. Het vlees is niet verhit en is dus nog steeds rauw.

Nog geen enkele vleesverwerker heeft deze in mijn ogen, ontzettend grote kans gegrepen door barbecuevlees te pascaliseren. En dat terwijl voedselschandalen in de vleesverwerkende industrie tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. En naast dat het veiliger is, wordt het vlees ook lekkerder, omdat de hoge druk de waterbinding van het vlees verbeterd, waardoor het stukje vlees op de barbecue niet zo snel droog wordt.

Alstublieft, een gratis idee. Welke vleesverwerker durft?