Het persen van de gezegende vrucht

Granaatappels werden 6000 jaar voor Christus al geteeld en waren hiermee één van de eerste geteelde fruitsoorten. Vanwege hun gezonde karakter werd de vrucht in veel oude stammen afgebeeld in beelden en mozaïeken. Farao’s zoals Toetanchamon namen granaatappels mee in hun graftombes om wedergeboorte te beïnvloeden. De Egyptenaren zagen granaatappels als een levenselixer. Ook in China gelooft men dat de vrucht een geconcentreerde vorm van levenskracht bezit. Niet voor niets is de granaatappel in het Boeddhisme daarom één van de drie gezegende vruchten. Maar waarom heeft deze vrucht al vanaf de oudheid zo’n positief imago?

Granaatappels zitten vol met antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Vooral de polyfenolen punicalagin en anthocyaan zijn in hoge concentraties aanwezig in de vrucht. Verder bevat de vrucht veel vitamine C en K. De vrucht zelf is vrij lastig om te eten en daarom zijn er verschillende sappen op de markt die geheel of gedeeltelijk bestaan uit granaatappelsap. Het nadeel van de 100% granaatappelsappen is dat de smaak vaak vrij bitter en wrang is. Dit ontstaat bij het persen van de granaatappel. Granaatappels worden vaak met schil en al geperst. Dit is niet alleen procesmatig gemakkelijker, ook zitten veel van de antioxidanten in de schil. Door de schil mee te persen komen de antioxidanten in het sap terecht. Deze schil en het membraan tussen de pitjes dragen dus aan de ene kant bij aan het gezonde effect van het sap maar geven aan de andere kant een onprettige, bittere en wrange smaak.

Met de Coldpress kunnen granaatappels zowel met als zonder schil geperst worden. Door de granaatappel in vieren te snijden kan de vrucht met schil en al geperst worden. Het verkregen sap heeft in dit geval inderdaad een bittere bijsmaak. Wanneer de vrucht zonder schil geperst wordt in de Coldpress heeft het sap een frisse, lichtzoete smaak en is het een aangenaam sap om te drinken. Gezien de lage pH van het sap is het product zeer geschikt om te behandelen met de milde pasteurisatietechnologieën PurePulse of Pascalisatie. Op deze manier wordt de houdbaarheid van het sap verlengd naar 21-28 dagen en blijven alle waardevolle antioxidanten behouden. Een goede manier dus om een beetje extra levenskracht binnen te krijgen.

Myriam Knopf