K(l)eigezonde drankjes

Na ontgiftende drankjes zoals tarwegrassap en kruidendrankjes is er weer een nieuwe hype ontstaan: ontgiften met drankjes waarin klei verwerkt zit. En dan het liefste groene klei want deze schijnt het hoogste gehalte aan zuiverende stoffen te hebben.

Klei wordt al eeuwenlang gebruikt voor uitwendig maar ook voor inwendig gebruik. Stammen die leven met en van de natuur gebruiken klei al eeuwenlang om maagproblemen te verhelpen en het lichaam te ontgiften. Ons lichaam wordt iedere dag blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Dit kunnen uitlaatgassen of sigaretten zijn maar ook bespoten groente of bewerkt vlees. Om je lichaam te zuiveren van al deze schadelijke invloeden worden er tegenwoordig allerlei sapjes met klei geproduceerd. Deze kuren zouden kunnen helpen om je lichaam weer te laten ontgiften.

Maar wat is de achterliggende gedachte van deze kleidrankjes? En is er bewijs voor dat dit werkelijk helpt om het lichaam te ontgiften? Ons lichaam krijgt dagelijks veel gifstoffen binnen. Het lichaam kan deze gifstoffen goed zelf elimineren maar in sommige gevallen vindt er een opeenstapeling plaats van gifstoffen en kan het lichaam wel een beetje hulp gebruiken. Symptomen van opstapelende gifstoffen zijn: vermoeidheid, gespannen spieren, maagproblemen en futloosheid. Het consumeren van klei zou toxines, chemicaliën en zware metalen aan de klei kunnen binden en mee het lichaam uit nemen. Hierdoor worden organen zoals de lever en nieren minder belast en zou het lichaam meer energie overhouden.

De vele verhalen op internet ondersteunen het zuiverende effect van kleidrankjes. Er is echter nog weinig wetenschappelijk bewijs voor deze nieuwe hype. Maar dat iets nog niet wetenschappelijk aangetoond is, wil natuurlijk niet zeggen dat het niet zou werken. En anders is er altijd nog het placebo-effect. Daarvan is in ieder geval wèl aangetoond dat het werkt.

Myriam Knopf