Kokosvet, vet ingewikkeld

Er is een hoop discussie rondom kokosvet. Volgens de ene persoon is het een superfood, de ander beweert dat kokosvet juist ontzettend ongezond is. Tegenstanders beweren dat het vet opgeslagen wordt in de lever, wat zou kunnen leiden tot leververvetting wat kan leiden tot levercirrose. Met dit artikel geven we u graag achtergrondinformatie rondom dit onderwerp.

In kokosvet zitten veel verzadigde vetzuren waaronder MCT’s (Medium Chain Triglycerides) en LCT’s (Long Chain Triglycerides). Ongeveer 70% van het verzadigde vet in kokosvet bestaat uit MCT’s. MCT’s worden snel opgenomen in de darmen en via de poortader naar de lever vervoerd. Kokosvet bevat ook LCT’s maar in mindere mate dan in bijvoorbeeld dierlijk vet. LCT’s kunnen echter in het darmepitheel worden opgenomen en worden via het lymfesysteem naar de lever getransporteerd. Hierna kunnen de afgebroken LCT’s opgeslagen worden in een vetcel als reserve. Dit in tegenstelling tot MCT’s die in veel mindere mate worden opgeslagen in vetcellen.

In het epitheel van de darmcellen worden de MCT’s afgebroken tot MCFA (Medium Chain Fatty Acids). Eenmaal in de lever worden de MCFA’s omgezet naar ketonlichamen. Ketonlichamen worden aangemaakt wanneer glucose afwezig is, dus normaliter tijdens vasten. Ze kunnen echter ook aangemaakt worden wanneer er veel vetzuren geconsumeerd worden. De lever kan echter geen ketonen gebruiken om om te zetten in energie dus worden de ketonen via de bloedbaan naar andere organen getransporteerd. Ketonen kunnen door de bloed-hersenbarrière heen en kunnen direct gebruikt worden door de hersenen en omgezet worden naar energie. Deze ketonen kunnen bijna net zo snel worden omgezet naar energie als suikers.

Kokosvet bevat dus veel verzadigde vetzuren maar het grootste gedeelte van deze vetten zijn MCT’s die door het lichaam gemakkelijk omgezet kunnen worden en gebruikt kunnen worden als energie. Hopelijk biedt deze informatie u hulp om een weloverwogen beslissing te maken voor het wel of niet gebruiken van kokosvet.

Door Myriam Knopf