Mama, er zitten wormen in mijn eten

Woensdag gehaktdag, vrijdag insectendag? Het zit nog niet in het systeem van de gemiddelde Nederlander om aan insecten te denken wanneer de maaltijd van de dag samengesteld gaat worden. Het eten van insecten wordt echter steeds populairder. Maar waarom zouden we insecten gaan eten? Zitten er voordelen aan of is het gewoon een nieuwe hype? En zijn er ook nadelen, naast het feit dat het eten van insecten voor veel mensen een beetje een enge gedachte is?

Insecten hebben een hoog gehalte aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Krekels bevatten ongeveer evenveel eiwit (205 g/kg) als rundvlees (253 g/kg). Meelwormen bevatten evenveel onverzadigd omega-3 en andere vetzuren als vis (en dus meer dan rundvlees en varkensvlees). Sprinkhanen hebben een hoog gehalte aan ijzer (20 mg/100 gram) en bepaalde wormen hebben zelfs een ijzergehalte van 31 mg/100 gram. Dit is gelijk aan, of zelfs iets hoger dan rundvlees.

Een ander voordeel is dat insecten veel minder broeikasgassen produceren dan varkens en runderen. Ook denken wetenschappers dat het eten van insecten minder gevaarlijk kan zijn voor de mens op het gebied van ziektes. Dit komt omdat insecten verder van ons afstaan dan bijvoorbeeld koeien. Hierdoor kunnen ziektes minder goed overgedragen worden van het dier op de mens.
Om de stap naar het eten van insecten iets makkelijker te maken zijn er in verschillende supermarkten al producten gemaakt van insecten te koop. Zo verkoopt Jumbo bitterballen van meelwormen en zijn er ook diverse krokante snacks te verkrijgen op basis van insecten.

Zitten er ook nadelige kanten aan het eten van insecten? Een nadeel kan zijn dat bepaalde insecten die in het wild gevangen zijn pesticides in zich hebben. Bij het eten van de insecten krijg je deze pesticides dus ook automatisch mee naar binnen.

Het zal nog wel even duren voordat heel Nederland op vrijdag aan de insecten zit. Recepten waarin insecten verwerkt zijn zouden een optie kunnen zijn om de Nederlandse consument aan de insecten te krijgen. Dus wat eet u vandaag? Pastasalade met krokant gebakken meelwormen? Of gaat u toch voor de gefrituurde sprinkhaan op een bedje van veldsla?

Myriam Knopf