Een nieuwe categorie functionele voeding: Adaptogenen
In een wereld die steeds sneller verandert zijn ook onze diëten en eetgewoonten constant in ontwikkeling. Moderne landbouwtechnologie en logistiek hebben gezorgd voor een schat aan variatie in de supermarkten. Deze overvloed geeft ons voorheen onbekende hoeveelheden vrijheid in het creëren van ons eigen unieke dieet. Dit maakt diëten in het Westen steeds gevoeliger voor trends.
Parallel hieraan hebben voeding en gezondheid wetenschappers enorme hoeveelheden data verzameld over het effect van voedsel op ons lichaam. Hoewel causale relaties vaak moeilijk te bewijzen zijn, weten we inmiddels dat het voedsel dat we eten enorme effecten op onze gezondheid, humeur, energieniveau en heel veel meer heeft. Je bent niet alleen wat je eet, maar je voelt, leeft en werkt ook zoals je eet.
Langzaam maar zeker sijpelt deze kennis van de universitaire laboratoria door naar onze keukens en beïnvloedt het de keuzes die we maken. Vooral jongere generaties (Millenials & Gen Z) zijn steeds meer geïnteresseerd in gezond eten en laten daarmee de ongezonde favorieten van hun ouders links liggen. Dit creëert vraag naar nieuwe en gezonde producten, een kans die slimme ondernemers maar al te graag benutten. Het resultaat is een onuitputtelijke stroom met nieuwe producten, op maat gemaakt voor het dieet en de levensstijl van hedendaagse jongeren.
In deze context is de opkomst van functionele voeding geen verrassing. Functionele voedingsmiddelen zijn producten waarin één of meer componenten worden toegevoegd of verwijderd om hun voedingswaarde te verhogen. Bekende voorbeelden zijn producten die suikervrij zijn, toegevoegde vitamines of antioxidanten bevatten, of rijk zijn aan omega-vetzuren, probiotica of vezels. Een interessante nieuwe toevoeging aan deze functionele voedingsmiddelen zijn producten die een groep stoffen bevatten die adaptogenen worden genoemd.
Adaptogenen worden in de kruidengeneeskunde al duizenden jaren gebruikt om het natuurlijke vermogen van het lichaam om met stress om te gaan te ondersteunen. De naam van deze groep stoffen komt voort uit het vermogen om hun functie ‘aan te passen’ aan de unieke behoeften van ons lichaam. Er worden veel voordelen toegeschreven aan het gebruik van deze groep kruiden (energieregulatie, stressvermindering, verhoging van welzijn), maar voor nu zijn geen van deze claims goedgekeurd door de EFSA. Er lijkt echter wel degelijk een groeiende interesse vanuit bedrijven in de voedingsindustrie te zijn.
De eerste voedingsmiddelen die adaptogenen bevatten zijn inmiddels te vinden en komen in de vorm van drankjes, thee en poeders. Adaptogenen hebben een functioneel effect in lage concentraties, dus er lijken weinig beperkingen te zijn voor hun incorporatie in veel verschillende soorten producten. Het wordt interessant om te zien in welke producten deze krachtige nieuwe ingrediënten het populairst zullen blijken. De toekomst zal uitwijzen of deze trend de tand des tijds kan weerstaan, of dat het slechts een tijdelijke hype blijkt te zijn.
Nick van Lanen
Business Development Manager