Alle gezondheidsvoordelen van rauwe melk, maar dan wel gepasteuriseerd

Thermisch pasteuriseren van melk is een noodzakelijke stap om ziektekiemen te doden, maar daardoor vermindert wel de voedingswaarde van melk. Het pasteuriseren beschadigt ook de melkeiwitten, waardoor die hun beschermende werking deels verliezen. Een innovatie van het Wageningse technologiebedrijf TOP maakt het echter mogelijk om melk te pasteuriseren zonder dat daarbij de voedingswaarde van melk vermindert.

“In rauwe melk zitten gezonde eiwitten en enzymen zoals alkalisch fosfatase”, zegt Wouter de Heij, de CEO van TOP. “Alkalisch fosfatase heeft een breed spectrum aan gezondheidseffecten. Het remt bijvoorbeeld ontstekingen. Al die effecten verdwijnen echter door het noodzakelijke proces van pasteuriseren. Het pasteurisatieproces doodt niet alleen de micro-organismen in melk, maar inactiveert ook alkalische fosfatase.”

Sterker nog, als er volgens tests in zuivelproducten nog steeds actief fosfatase aanwezig is, is het pasteurisatieproces niet goed verlopen. Recent octrooieerde TOP een nieuwe technologie die deze situatie dramatisch zal veranderen. “Met deze technologie kunnen we melk pasteuriseren zonder dat de melkeiwitten en enzymen beschadigen”, zegt De Heij. “En dat kunnen we ook met alle andere eiwithoudende vloeistoffen waaronder plantaardige vloeistoffen.”

De door TOP ontwikkelde technologie pasteuriseert niet door hitte, maar door een krachtig elektrisch veld dat micro-organismen doodt. “Pasteuriseren door een elektrisch veld is op zich niet nieuw”, zegt De Heij. “Maar het was tot voor kort niet mogelijk om dit met rauwe melk te doen.”

Het pasteuriseren door elektrische velden gebeurt als een vloeistof door een pijp wordt gepompt. De pijp voert de vloeistof door het elektrische veld, dat bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen doodt. “Als we op die manier melk wilden pasteuriseren, koekten de eiwitten in de melk vast aan de binnenkant van de pijpleiding”, vertelt De Heij. “Bij pasteuriseren door een elektrisch veld loopt de temperatuur in principe slechts enkele graden op, maar door wrijvingskrachten in de pijp wordt de melk in de buurt van de pijpwand beduidend warmer. Daardoor koeken de eiwitten vast aan de pijpwand, op ongeveer dezelfde manier als melk vastkoekt als je het kookt in een pannetje op het fornuis. Daardoor slibt de pijp in korte tijd dicht.”

De ingenieurs van TOP losten dit probleem op door specifiek de melkfractie in de buurt van de pijpwand af te koelen, en de rest van de melk niet. Het klinkt eenvoudig, maar de ontwikkeling van die technologie kostte TOP en zijn partners maar liefst zes jaar. Inmiddels heeft TOP het pasteuriseren met elektrische velden zo ver onder de knie, dat het bedrijf apparatuur kan leveren die per uur 600 tot 2000 liter kan pasteuriseren.

“Deze technologie is ook geschikt voor andere producten dan melk”, zegt De Heij. “Hij is geschikt voor alle eiwithoudende vloeistoffen die je door een pijpleiding kunt pompen, waaronder vloeibaar ei.” Daarnaast is de technologie ook geschikt voor het pasteuriseren van plantaardige eiwitdranken – bijvoorbeeld op basis van een eiwitisolaat van tuinbonen of soja. “Omdat je met deze technologie de eiwitten intact laat, zijn ze lichter verteerbaar en beter opneembaar”, legt De Heij uit. “Zeker als je denkt aan sport- en gezondheidsproducten is dat zonder meer interessant.”

Tenslotte is de technologie duurzaam. “Het pasteuriseren met elektrische velden kost minder energie dan pasteuriseren met warmte”, zegt De Heij. “Vergeleken met de reguliere, op warmte gebaseerde vorm van pasteurisatie kunnen bedrijven hiermee hun carbon footprint reduceren met 50 tot 80 procent.”

Heeft u interesse in pasteurisatie van uw product of wilt u meer weten? Voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen, hou onze social media in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.