Bedorven groenten, fruit en consumenten

Overrijp fruitDe meeste voedselproducenten hebben wel een aantal producten in hun assortiment gericht op gemak: voorgesneden, voorgekookt, portieverpakkingen, etc. Consumenten hebben zo’n druk leven dat – als ze het al redden om zelf boodschappen te doen, in een echte winkel – ze er de voorkeur aan geven zo weinig mogelijk tijd te besteden aan het boodschappen doen en bereiden van hun maaltijden. Dit betekent dat ze eens per week de boodschappen kopen of ontvangen, en producten dagenlang vers moeten blijven, of anders ongebruikt worden weggegooid. Het bepalen van de versheid van een product kan gebeuren door visuele inspectie van het product zelf, of door te kijken naar de “Tenminste Houdbaar Tot” of “Te Gebruiken Tot” datum op de verpakking.

In mei van dit jaar kondigde Tesco aan dat ze die data van de labels van 70 huismerkproducten gingen verwijderen om voedselverspilling te verminderen. Consumenten zouden in de war raken van het verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ data, wat er toe zou leiden dat goed voedsel direct na de ‘tenminste houdbaar tot’ datum wordt weggegooid. Tesco besloot dat zij de consument niet langer willen leiden met geprinte data, en hen zelf wil laten besluiten of hun groenten en fruit nog geschikt zijn voor consumptie.

Nu is het niet zo dat consumenten compleet hulpeloos zijn; sommigen hebben ervaring met het visueel inspecteren van voedsel. De meeste grote supermarkten hebben een afdeling met open kratten waar je je eigen hoeveelheid, grootte en vorm van groenten en fruit kan kiezen. Maar consumenten zijn bedorven (lees: verwend) door de industrie; we hebben steeds meer producten uitgevonden die hun topkwaliteit dagenlang behouden, dankzij MAP, zuurmiddelen, stabilisatoren, kleurbeschermers, smaakversterkers, etc. Zou het effect niet groter zijn wanneer we de consument leren dat groenten en fruit ook heel gezond zijn net voor en een tijdje na hun ‘optimale consumptiedatum’? Dat je het rotte plekje uit een appel kan snijden en dat de rest dan prima te eten is? Dat je met overrijp fruit en een beetje yoghurt nog steeds heerlijke smoothies kan maken?

Wij als voedselindustrie hebben de consument te veel verwend. Naast het lezen van de THT-datum zouden we ze gezond verstand moeten laten gebruiken om te bepalen of iets eetbaar is of niet. We zouden moeten voorkomen dat perfect eetbaar voedsel wordt weggegooid. Dus, als u advies wilt over het verbeteren van de kwaliteit van uw product, of over het verlengen van de houdbaarheid, neem dan contact op met .

Bertine Smit
food microbiologist