Bonen: het meest veelzijdige alternatief voor vlees

Overal om ons heen zijn mensen bezig met het verminderen van hun inname van vlees, vis en zuivel. Hoewel er steeds meer goede vlees- en melkvervangers op de markt komen, valt het aanbod van visvervangers en kaasvervangers nog erg tegen. Het vervangen van vlees, vis en kaas in maaltijden is dus niet altijd even gemakkelijk, zeker omdat deze dierlijke producten bepaalde voedingstoffen bevatten die het menselijk lichaam wel nodig heeft om gezond te blijven.

Essentiele aminozuren
Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk om voldoende van alle negen essentiële aminozuren binnen te krijgen. Deze zijn ruim voldoende aanwezig in dierlijke eiwitten terwijl veel plantaardige eiwitten een tekort hebben van één of meerdere van deze aminozuren. Daarnaast bevat vlees ijzer, vitamine B12 en zink en bevatten veel vissoorten gezonde omega-3 vetzuren. Bovendien zijn plantaardige eiwitten vaak moeilijker verteerbaar dan dierlijke eiwitten, waardoor ze minder goed opgenomen worden in het menselijk lichaam. Het is daarom bij de ontwikkeling van nieuwe vervangers van dierlijke producten belangrijk dat deze producten de juiste voedingsstoffen bevatten om een volwaardig dieet te ondersteunen.

Bonen als smakelijk alternatief
Bonen zijn rijk aan eiwitten, ijzer, B-vitaminen, vezels en bevatten omega-3 vetzuren. Daarnaast bevatten bonen, als één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen, het essentiële aminozuur lysine. Verder is aangetoond dat ze het cholesterolniveau verlagen, wat een gezonde werking heeft op hart en bloedvaten. Tot slot dragen de vezels bij aan een gezond darmstelsel. Naast de gunstige gezondheidseffecten draag je met het eten van bonen bij aan een lage klimaatbelasting. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 20 keer lager dan dat van rundvlees. Dus door regelmatig steak te vervangen door bonen is dat een extra bonus voor het klimaat!

Bonen als grondstof voor nieuwe levensmiddelen
Wij zijn ervan overtuigd dat bonen een waardevolle bron vormen voor het vervangen van dierlijke producten. Toch kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet iedere dag bonen wilt eten. Daarom onderzoeken we hoe we bonen en andere peulvruchten als duurzame grondstof kunnen gebruiken voor smaakvolle, betaalbare en duurzame vleesvervangers. Samen met verschillende partners uit de levensmiddelenindustrie hebben we een grootschalig project opgezet dat ongeveer drie jaar zal duren. Daarnaast onderzoekt TOP verschillende manieren waarop bonen verwerkt kunnen worden tot waardevolle industriële ingrediënten en innovatieve nieuwe levensmiddelen. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan een duurzame en gezonde toekomst. Sterker nog, TOP is al jaren zo overtuigd van de waarde van bonen, dat we er één ons ons logo hebben gezet! 😉

P.S. Het kan dus even duren voordat onze nieuwe levensmiddelen op je bord liggen. Daarom voorzien we je graag van een heerlijk recept van een gerecht zonder vlees maar met bonen.

Chili sin carne
(voor 4 personen)

Ingredients:
• 400 g geweekte bonen (bruin, kidney of rood)                                                    • 1 theelepel chilipoeder
• 1 blik gezeefde tomaten                                                                                    • 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 grote zoete puntpaprika                                                                                     • 1 eetlepel Maggi
• 1 grote ui (mag wit of rood zijn)                                                                           • 4 blokjes hele pure chocolade
• 2 kleine peper (liefst Jalapeño, maar Spaanse mag ook)                     • 1 bosje verse koriander
• 2 tenen knoflook                                                                                                     • 2 bosuien
• 1 theelepel gerookte paprika                                                                                • 1 klein blikje maïs
• 1 theelepel oregano                                                                                               • 250 ml zure room
• 1 theelepel tijm                                                                                                     • Goede scheut olijfolie
• 1 theelepel komijn                                                                                                 • Peper en zout

Bereidingswijze:
Laat de bonen goed uitlekken, spoel ze met wat koud water en laat ze nogmaals uitlekken. Snijd de paprika en ui in blokjes. Verwijder de zaadlijsten uit de peper en snijd de ui in dunne ringen. Hak de knoflook klein (hakken is echt lekkerder dan een knoflookpers gebruiken!). Zet een pan op hoog vuur. Giet wanneer de pan goed heet is de olijfolie in de pan en voeg de paprika, ui, knoflook en peper toe. Fruit het geheel twee minuten en voeg dan de gerookte paprika, oregano, tijm, komijn en chilipoeder toe. Fruit het geheel nog een minuut. Voeg nu de gezeefde tomaten, tomatenpuree en Maggi toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat het geheel ongeveer 20 minuten licht pruttelen. Voeg nu de uitgelekte bonen en de chocolade toe en laat het geheel nog eens 10 minuten pruttelen. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringen, snijd de koriander grof en laat de maïs even kort uitlekken. Proef de chili en voeg naar smaak peper en zout (en als je wilt meer van de andere kruiden) toe. Draai het vuur onder de chili uit en laat de pan nog even 10 minuten met de deksel erop staan. Serveer de chili in kommen, gegarneerd met een flinke lepel zure room, wat bosuitjes, maïs en koriander. Eet de chili met gekookte rijst, flatbread of nacho’s!