Complete testfaciliteit voor koud persen van groente- en fruitsappen

Persbericht
Read English version below

Producenten van groente- en fruitsappen die interesse hebben om verse, koudgeperste sappen te gaan produceren, kunnen terecht bij TOP bv in Wageningen. Het bedrijf heeft een complete testfaciliteit met verschillende persen en koude pasteurisatiemethoden ingericht. Producenten kunnen hier testen uitvoeren om erachter te komen welke methode het beste geschikt is. De vraag naar gezonde producten groeit. Koud persen is de manier om de voedingstoffen van verse groente en/of fruit zo goed mogelijk te behouden in sap.

Koudgeperste sappen winnen aan populariteit in Europa. In de Verenigde Staten bestaat het aanbod van sap al voor een groot deel uit koudgeperste sappen. De grootste aanbieder van koudgeperste sappen is Evolution Fresh, een merk van Starbucks. Ook in Nederland zien we steeds meer producenten hiermee aan de slag gaan, en zo inspelen op de gezondheidstrend.

Verschillende methoden
Door koud te persen blijven nutriënten veel beter bewaard dan bij de traditionele manier van persen met warmte. Als dit sap vervolgens koud gepasteuriseerd wordt, blijven deze eigenschappen behouden, en is het sap veilig. TOP heeft verschillende persmethoden om koud te persen in huis, waaronder een schroefpers en een hydraulische pers. Daarmee is uitgebreid geëxperimenteerd en veel kennis over opgebouwd. Zo kan de ideale perstechniek per product verschillen. Voor bladgroente is bijvoorbeeld een schroefpers het beste toepasbaar, en voor vruchtgroente een hydraulische pers. Voor producenten die willen starten kan het lastig zijn om te bepalen welke apparatuur ze het beste kunnen aanschaffen.

Testfaciliteit
Om sap producenten die willen gaan koud persen zo goed mogelijk te kunnen helpen heeft TOP een testfaciliteit ingericht. Dat combineert mooi met het feit dat TOP ook faciliteiten heeft om koud te pasteuriseren met pascalisatie en Pure Pulse. Zo wordt het sap veilig, omdat bederf veroorzakende bacteriën uitgeschakeld worden, en blijven de gezonde voedingsstoffen behouden. Daarnaast geeft het het sap enkele weken houdbaarheid, zonder de smaak te verliezen. Door de samenwerking met Pascal Processing en Cool Wave Processing, is TOP de eerste partij in Nederland die deze technologieën samenbrengt in één testfaciliteit. TOP kan daarnaast producenten ook ondersteunen bij productontwikkeling, risico-inventarisatie tot aan het neerzetten van een eigen productiefaciliteit.