Corona en het ‘nieuwe normaal’ in ons eetgedrag

Het coronavirus houdt ons nu al maanden in de greep en is inmiddels een interessant onderzoeksthema voor trendwatchers; “Wat wordt het ‘nieuwe normaal’? Of keren we uiteindelijk weer terug naar onze oude vertrouwde gewoonten?” Over ons eetgedrag zijn al verschillende interessante theorieën ontwikkeld. De éne trendwatcher beweert dat we beter eten doordat we gezonder voedsel consumeren dat onze weestand versterkt. Daarnaast zouden we door de besmettingen in de slachthuizen minder vlees (en meer plant-based voedsel) gaan eten. Een andere trendwatcher ziet juist het tegenovergestelde. We plunderen, verschanst in ons eigen huis, de voorraadkast voor koek, snoep en chips. Doordat dat we bang zijn om naar buiten te gaan, laten we meer fastfood bezorgen en consumeren dat op bank.

De mens is een gewoontedier
In feite hebben beide trendwatchers een klein beetje gelijk. Echter de realiteit laat zien dat het merendeel van de consumenten zijn eetgewoonten vrijwel niet heeft aangepast. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Dit onderzoek toont aan dat ongeveer 10% van de deelnemers gezonder is gaan eten en ongeveer 7% juist ongezonder is gaan eten. Maar de overgrote meerderheid van 83% van de deelnemers heeft het voedingspatroon niet aangepast. In dat opzicht is de mens een rasecht gewoontedier en corona heeft dat niet verstoord.

Positief effect door corona
Hetzelfde onderzoek laat zien dat we ons, door corona, wel degelijk meer bewust zijn van de hygiëne tijdens het koken en eten. Zo worden verse producten zoals groenten en fruit door 45% van de deelnemers tegenwoordig vaker en/of beter gewassen en wast 70% van de deelnemers de handen beter en/of vaker voor het koken (en 65% wast de handen beter voor het eten). En dat is een goede ontwikkeling.

Tot nu toe is er geen bewijs gevonden dat mensen het coronavirus kunnen op lopen door het eten van besmet voedsel. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het virus (voor langere tijd) kan overleven op het oppervlak van verse voedselproducten. Desondanks zijn we ons wel bewuster geworden van het risico van kruisbesmetting via voedsel, handen en hulpmiddelen (zoals snijplanken, messen, opscheplepels etc.).

Deze toegenomen bewustheid van hygiëne zal waarschijnlijk geen merkbaar effect hebben in de strijd tegen het coronavirus, maar is toch hoe dan ook een goede ontwikkeling. Het draagt namelijk wel bij aan de verspreiding van andere pathogenen waar mensen ook flink ziek van kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bacteriën zoals EHEC (een bacteriesoort binnen de E. colibacteriën, die in 2011 voor veel chaos zorgde in Duitsland en andere delen van Europa) en resten van pesticiden die achterblijven op verse groenten en fruit. Zo worden wij als gewoontedieren niet letterlijk aan de eettafel met het coronavirus besmet. Maar het effect van de toegenomen bewustwording van een goede hygiëne is wel een positief bijeffect van deze nare periode. Het kan in de toekomst veel narigheid voorkomen en dat zou nog eens een mooie trend zijn, niet?