De opkomst van plantaardige innovators: Baanbrekende bedrijven met ‘TOP-inside Technology’ die de vleesvervangers industrie in de afgelopen 15 jaar revolutioneerden.

Meer dan 15 jaar geleden begon ons team bij TOP b.v. (Wageningen) aan een reis om innovatieve vleesvervangers en plantaardige producten te ontwikkelen. Onze focus was specifiek gericht op het creëren van texturen met behulp van extruders en andere technologieën. We geloofden sterk dat de sleutel tot een succesvolle adoptie van plantaardige alternatieven ligt in het nabootsen van de textuur- en smaakprofielen van vlees. Door jaren van toegewijd werk en wetenschappelijk onderzoek hebben we drie opmerkelijke bedrijven opgericht die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd aan het vakgebied. In dit artikel willen we deze drie bedrijven belichten en hun strategieën en technologische innovaties toelichten.

Ojah B.V. – Het leveren van de beste “kipstukjes” met High Moisture Extrusion (HME):
In 2007 startte TOP onderzoek naar het gebruik van extruders om plantaardige eiwitten te structureren, wat leidde tot de ontwikkeling van een gepatenteerd productieproces dat de plantaardige vleesindustrie revolutioneerde. Voortbouwend op dit succes werd Ojah opgericht in 2009 als het eerste bedrijf dat de High Moisture Extrusion (HME) technologie commercialiseerde.

Onder leiding van Frank Giezen is Ojah uitgegroeid tot een wereldspeler in de plantaardige vleessector. Gevestigd in Ochten, heeft het bedrijf internationale erkenning gekregen voor haar succesvolste product, de “Kipstukjes.” Deze vegetarische kipstukjes hebben een loyale aanhang vergaard vanwege hun opmerkelijk vleesachtige textuur en uitzonderlijke smaakprofiel.

Ojah’s toewijding aan innovatie en kwaliteit heeft het bedrijf naar de voorhoede van de plantaardige industrie gebracht. Als erkenning voor haar prestaties werd Ojah overgenomen door Kerry Ingredients, een wereldleider in smaak- en voedingsoplossingen. Deze strategische samenwerking heeft Ojah voorzien van extra middelen en expertise om haar productaanbod en marktbereik verder uit te breiden.

Bflike B.V. – Het creëren van sappige vleesvervangers zoals gehakt, hamburgers en worstjes:
Hoewel HME-technologie instrumenteel is geweest bij het creëren van vleesachtige texturen, strekt de markt voor vleesvervangers zich uit tot voorbij specifieke producten zoals kipstukjes. Bij TOP erkenden we het belang van het ontwikkelen van sappige alternatieven voor traditionele vleesproducten zoals gehakt, hamburgers en worstjes. Deze realisatie leidde tot uitgebreid onderzoek gericht op het repliceren van plantaardig vet en het creëren van alternatieven die zowel uitstekende textuur als sappigheid bieden.

De vruchten van dit onderzoek werden geïntegreerd in de oprichting van Bflike, een joint venture tussen BOX en het gerenommeerde Amerikaanse ingrediëntenbedrijf Cargill. Bflike combineert de expertise van beide partners om een reeks sappige vleesvervangers te produceren die voldoen aan de verwachtingen van consumenten op het gebied van smaak, textuur en algehele sensorische ervaring. Door gebruik te maken van de gepatenteerde resultaten van TOP heeft Bflike baanbrekende producten ontwikkeld die de aandacht hebben getrokken van zowel consumenten als de voedselindustrie.

De samenwerking met Cargill blijkt een strategisch voordeel te zijn, waardoor Bflike toegang heeft gekregen tot het uitgebreide wereldwijde netwerk, distributiekanalen en marktinzichten van Cargill. Met een sterke focus op productinnovatie en culinaire expertise blijft Bflike de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de markt voor plantaardig vlees, en biedt consumenten een gevarieerde selectie van hoogwaardige, sappige vleesvervangers.

Dutch Structuring Technologies B.V. – De Toekomst van HME Pionieren met CHS:
Hoewel HME een baanbreker is geweest bij het creëren van plantaardige texturen, is de schaalbaarheid ervan een uitdaging gebleken. HME-systemen werken doorgaans met een relatief lage doorvoer, wat hun potentieel voor grootschalige productie beperkt. Om deze beperking aan te pakken, ging TOP een partnerschap aan met Sobatech om een innovatieve technologie te ontwikkelen genaamd Continuous High Shear (CHS).

CHS vertegenwoordigt de volgende generatie extrusieprocessen en betekent een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van schaalbaarheid en textuurontwikkeling. In tegenstelling tot traditionele HME-systemen kan CHS productiesnelheden tot 2000 kg per uur bereiken, waardoor het geschikt is voor grootschalige productie. Deze baanbrekende technologie maakt niet alleen de productie van hoogwaardige gestructureerde eiwitten mogelijk, maar biedt ook nauwkeurige controle over vezeltexturen op microniveau.

Dutch Structuring Technologies (DST), een bedrijf voortgekomen uit de samenwerking tussen TOP en Sobatech, is gespecialiseerd in het benutten van het potentieel van CHS. Door gebruik te maken van de expertise van DST kunnen voedselproducenten de lengte en sterkte van de vezels in hun plantaardige producten aanpassen om nauw aan te sluiten bij de textuur en mondgevoel van dierlijk vlees dat ze willen repliceren.

Samenvatting:
Ter conclusie hebben deze drie baanbrekende bedrijven — Ojah, Bflike en Dutch Structuring Technologies — instrumentele rollen gespeeld bij het revolutioneren van de vleesvervangers industrie. Door hun toewijding aan innovatie, inzet voor kwaliteit en baanbrekende technologieën blijven ze de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de plantaardige sector. Naarmate de vraag van consumenten naar duurzame en ethische voedselopties groeit, leiden deze bedrijven de verandering door plantaardige alternatieven te bieden die de smaak en textuur van traditionele vleesproducten evenaren.

Heeft u interesse in vleesvervangers of wilt u meer weten? Voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen, hou onze social media in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.