De Pluckr: één jaar na de Food Valley Award

Innovatieve druivenonttrosser is sterk doorontwikkeld

Tijdens de komende Food Valley Expo (12-13 oktober) wordt de Food Valley Award uitgereikt. De Pluckr, winnaar van vorig jaar, is de afgelopen maanden sterk doorontwikkeld, op weg geholpen door de erkenning van de Award.

De prestigieuze Food Valley Award is in 2014 toegekend aan de Pluckr: een nieuw type druivenonttrosser. Dat de Pluckr een veelbelovende innovatie is, was vooraf duidelijk. Toch heeft het winnen van de prijs de doorontwikkeling van het product flink bevorderd.

Bij het plukken van consumptiedruiven is het van belang dat de druif zonder beschadiging loslaat van de tros. Handmatig plukken is daarbij de – kostbare – werkwijze. Met de Pluckr kunnen enkele medewerkers in korte tijd veel meer druiven van de tros halen, waardoor fruitverwerkers veel goedkoper kunnen werken en losse voorverpakte druiven voor een lagere prijs kunnen worden aangeboden.

Sinds het winnen van de Food Valley Award is de Pluckr verder ontwikkeld. Na de introductie van de vierkops Pluckr is er voor grote verwerkers ook een 6-kops variant ontworpen en inmiddels uitgeleverd: een grote Amerikaanse fruitverwerker heeft inmiddels een hele serie 6-kops-Pluckrs besteld. Ook in Engeland en Spanje zijn Pluckrs operationeel en ook tomaten- en bessentelers tonen belangstelling.

Dennis Favier, creative director van TOP: “Het winnen van de Award heeft ons veel aandacht opgeleverd. Daardoor hebben veel meer bedrijven de kansen van onze ontwikkeling ingezien, waardoor de investeringsbereidheid veel groter is. Omdat elk bedrijf zijn eigen behoeftes heeft hebben we ook beter kunnen aansluiten op de specifieke vraag uit de markt naar grotere of kleinere toepassingen. Zo wordt momenteel een 1-kops Pluckr ontwikkeld.”

De Pluckr is een ontwikkeling van TOP BV en JFPT/foodlife. Tijdens de Food Valley Expo zullen deze bedrijven veel informatie over de Pluckr aanbieden, en worden tevens enkele andere innovaties gepresenteerd.