Een extra schepje suikertaks – 1e portie

 

 

 

Voor veel mensen zal het belang van minder suiker in het dieet inmiddels wel zijn doorgedrongen. Toch is het in de praktijk niet zo eenvoudig om hier als consument iets mee te doen. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat er steeds meer “slechte” of “verboden” ingrediënten aan de consumptielijst worden toegevoegd die de boodschap vertroebelen. Anderzijds komt het doordat suiker een soort sluipschutter is die zich goed kan verstoppen.sugar tax

Het lijkt allemaal niet zo ingewikkeld, een paar voorbeelden dan maar. Eet liever fruit in plaats van vruchtensap te drinken, eet geen tot weinig snoep en gebak, doe geen schep suiker in de thee of koffie, kies Cola zero sugar in plaats van de normale en smeer geen stroop met poedersuiker op je pannenkoek. Zo, alle suiker vermeden, toch?

Nee helaas, afgezien van de Usual Suspects bevatten nog vele andere producten (veel) suiker. Een belangrijk voorbeeld is de categorie sauzen (denk aan maaltijdsauzen, tafelsauzen, wok/stir-fry-sauzen), gebonden soepen en koelverse klant-en-klaar maaltijden. De diverse producten in deze categorie worden al tijden onder vuur genomen vanwege veelvuldig gebruik van conserveermiddelen en smaakversterkers, die er allemaal uit moeten van de markt (want: HELP, er zit “een E-nummer in mijn eten!!), maar ook het zout moet minder van de overheid, en vet heeft misschien ten onrechte inmiddels een slechte reputatie dus… eruit.

Dat betekent in de praktijk dat er voor veel producten meer (voedings)zuur in de receptuur moet voor de houdbaarheid (waarbij het bijbehorende E-nummer maar even heel stil wordt gehouden) en uiteraard meer suiker om die ontstane zure hap weer in balans te krijgen. Resultaat? Alle producten worden qua technische opbouw klassieke Ketchup-analogen. Slecht voor de maag, al dat zuur, en slecht voor de obesitasstatistieken, al die suiker. Want al die extra suikerspelers in je bloed zetten de vette deelnemers op de reservebank. Resultaat: dikke vermoeide mensen.

Die basis van suiker en water is er ook omdat suiker spotgoedkoop is. Er is een enorme wereldhandel in suiker en er wordt druk gesubsidieerd om de commerciële verhouding in stand te houden. Consumenten zijn op zoek naar “waar voor hun geld”, en dat drukt zich al snel uit in meer volume per euro.

In een volgende editie kunt u lezen waarom ik een extra schepje suikertaks toejuich.

Wouter Franken
project leader food technology