Een extra schepje suikertaks – 2e portie

(Wat vooraf ging leest u in Suikertaks 1e portie)

Volume maak je door veel water, suiker en bindmiddel te verkopen. De smaak(variant) is dan vooral een topping op het gebonden suikerwater. Kijk maar eens naar de Ketchups, Curries, Teriyakis, Sweet Chili’s en Sweet & Sours van de wereld: welke ingrediënten prijken bovenaan de lijst? Inderdaad, water en suiker.

Het is dus vanuit twee richtingen, verkoopprijs en marketing, zeer aantrekkelijk om producten te maken op basis van vooral suiker en water. Zelfregulering in de industrie werkt nauwelijks, of traag. Feitelijk verandert er alleen iets zodra de retailers actief vragen om verandering en de consument stemt met z’n portemonnee. Dat is niet vreemd, want er moet natuurlijk wel wát verdiend worden in een markt met flinterdunne marges en competitieoorlogen. Daarnaast is er te weinig focus vanwege de aandacht voor vet, zout, en (gedemoniseerde) E-nummers.

suikertaks

Daarom omarm ik als consument, food technology manager en productontwikkelaar met open armen de suikertaks. Stop met suiker goedkoop houden, gooi de taks er nog eens bovenop en waarschuw met duidelijke stoplichtlogo’s op de voorkant van verpakkingen hoe dramatisch de stand van zaken werkelijk is. Ten eerste maakt dat alle slinks verborgen suiker direct zichtbaar, zodat mensen eenvoudig gegronde beslissingen kunnen nemen over wat te eten. Ten tweede is er meer financiële ruimte voor nieuwe productversies met minder suiker. Die zijn waarschijnlijk duurder, maar uiteindelijk door de suikertaks in de winkel níet duurder dan de qua kostprijs goedkopere suikerrijke varianten.

We gaan dan netto wat meer voor ons eten betalen, maar het gevolg is dat welvaartsziektes zoals obesitas en deels diabetes wellicht zullen afnemen. Minder suikerdips, dat geeft een fit gevoel. In de UK lijkt het goed te werken, waarom hier dan niet? Mochten er nu lezers zijn die denken: “Ja allemaal goed en wel, minder suiker, maar wat stoppen we er dan in voor de textuur en de smaak?”, neem dan eens contact op met TOP. Wij hebben veel ervaring met hoe dat kan, en de resultaten zijn vaak verrassend goed, tot zelfs beter dan het origineel.

Wouter Franken
project leader food technology