Europa mist grote technologie beurs

Van 21 tot en met 24 juni dit jaar vindt de IFT beurs weer plaats in New Orleans. Dit is de grootste beurs op het gebied van voedingsmiddelentechnologie en wetenschap van Amerika. Ook TOP zal er dit jaar weer aanwezig zijn met haar nieuwste innovaties, waaronder geautomatiseerd druiven plukken met de Pluckr, milde conservering met PurePulse en de AMAP verpakkingstechnologie.

Maar waarom is er geen vergelijkbare grote beurs in Europa? De grootse voedselbeurzen op ons continent zijn de Anuga (en Anuga FoodTec) en de Fruit Logistica, welke handelsbeurzen zijn en diepgang op het gebied van voedseltechnologie missen. Nederland had tot voor kort de FoodTech, maar deze kwam qua omvang niet in de buurt van de grote jongens en wordt bovendien wegens teruglopende bezoekersaantallen niet meer georganiseerd.

Ondertussen blijven wij ons verbazen over de voedingsmiddelenindustrie in de Verenigde Staten. De regelgeving op het gebied van veiligheid van voedselproducten is verschrikkelijk streng, maar wie eens in een gemiddelde voedingsmiddelenfabriek in de Verenigde Staten is geweest, weet dat er op het gebied van hygiënisch ontwerp nog veel werk ligt. De oplossing is niet regelgeving, maar wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, die ervoor zorgen dat de hygiene eisen in de fabriek makkelijker na te leven zijn.

Wat dat betreft lopen hightech bedrijven uit Nederland, Duitsland en de andere Europese landen nog steeds voorop als het gaat om voedseltechnologie. Het wordt tijd dat we als één Europa aan de wereld gaan laten zien wat we kunnen.

Bezoek de stand van TOP en Foodlife op de IFT in New Orleans. Ze zijn te vinden op het Holland Food Valley Pavillion stand #2224