Volledig geautomatiseerde keuken bereidt op maat gemaakte afhaalmaaltijden

TOP werd onlangs benaderd door twee jonge ondernemers van Eatch. Zij hadden een ingenieus plan om afhaalmaaltijden naar een hoger niveau te tillen. Dit plan ontstond uit een dilemma dat zij voelden: geen tijd hebben om iedere dag zelf een maaltijd te bereiden maar wel behoefte aan gezonde en gevarieerde maaltijden met verse ingrediënten. En dan nog het liefst een maaltijd waar je op dat moment echt naar hunkert. Het huidige aanbod afhaalmaaltijden en kant-en-klaarmaaltijden kon vaak niet voorzien in hun behoefte. De zoektocht naar die ene maaltijd waar je op dat moment echt naar hunkert kost tijd. Bovendien passen traditionele maaltijden buiten de deur zoals pizza, frites of shoarma niet geschikt voor een gezonde levensstijl en een goede salade vaak te duur om dagelijks te eten.

Zij kwamen bij TOP met het idee een volledig geautomatiseerde keuken te ontwikkelen. Een keuken waarbij (bijna) geen mens het eten aanraakt, maar iedere maaltijd toch samengesteld kan worden uit een unieke combinatie van ingrediënten; net zoals je doet terwijl je door de winkel slentert en ingrediënten combineert in je winkelwagentje. Ze selecteerden 50 verse ingrediënten waarmee een vrijwel onbeperkt aantal gerechten gemaakt kunnen worden. Ze vroegen of TOP kon helpen met het realiseren van hun droom.

Een droom met technische uitdagingen
Dit verzoek van de ondernemers van Eatch sluit naadloos aan bij de missie van TOP om oplossingen te ontwikkelen voor gezondere, versere en gemakkelijke voedingsproducten. We zijn enthousiast samen met de heren van Eatch aan de slag gegaan met de technische uitdagingen die deze droom met zich meebrengt. Sommige ingrediënten moeten worden gekookt en andere niet. Daarnaast worden er vaste ingrediënten en sauzen gebruikt, en de dosering van de ingrediënten verschilt per recept. Bovendien verschilt ook nog de bewaartemperatuur per ingrediënt: verwarmd, gekoeld of op omgevingstemperatuur, maar ze moeten allemaal (min of meer) tegelijkertijd worden gekookt, binnen een paar minuten.

TOP heeft een kleinschalige prototype keuken ontworpen die momenteel uitvoerig wordt getest. De testresultaten zullen vervolgens worden geïmplementeerd in het ontwerp van de eerste grootschalige pilot keuken. Gedurende het ontwerpproces wordt scherp gelet op de veiligheid en de kwaliteit van de apparatuur en de ingrediënten. Gedurende het ontwerpproces is scherp gelet op de veiligheid en de kwaliteit van de apparatuur en de ingrediënten. Het doel is de ingrediënten op de juiste manier te behandelen om een optimale smaak en kwaliteit van de maaltijden te behalen. Het gebruik van slimme technologie stelt ons in staat om het maatwerk te leveren waar onze klant naar op zoek is.

Restaurants 2.0
Deze ondernemers ontdekten dat de manier waarop we naar ons voedsel kijken en het consumeren, sneller verandert dan ooit tevoren. We zijn meer tijdgebonden en meer bewust van onze gezondheid dan ooit. We willen maaltijden die snel, gezond, betaalbaar en natuurlijk ook smakelijk zijn. De automatische keuken van Eatch speelt niet enkel in op de behoeften van restaurants, maar ook o.a. ziekenhuizen, vliegvelden, bedrijfskantines en (online) supermarkten. Ook de opkomst van “dark kitchens” (restaurants die enkel bezorgen) is een interessante markt die Eatch verkent. Vooral in de afgelopen maanden, toen restaurants gesloten moesten blijven door de Corona maatregelen, floreerden de afhaal, bezorg en gezondheidszorg markten, terwijl traditionele restaurants hun deuren gesloten en hun tafels leeg moesten houden. Het grote aantal mogelijkheden met de automatische keuken stelt Eatch in staat snel te reageren op grote veranderingen in de manier hoe we onze voeding consumeren.

TOP heeft ervaring met het ontwerpen van geavanceerde technologieën, die voldoen aan de hoogste, meest recente veiligheids- en kwaliteitsnormen. TOP is de perfecte partner om deze droom te helpen verwezenlijken.

Meer informatie
Bent u nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van Eatch en TOP op dit gebied, neem dan gerust contact op en mail naar of naar .