Functional waters: Een nieuwe generatie verfrissende gezonde dranken

TOP onderzoekt op pilot-schaal de mogelijkheden om stabiele, transparante olie-in-water-emulsies te produceren zonder kunstmatige toevoegingen. Door fysische processen in te zetten worden emulgatoren en suikers overbodig. Zo maken we dranken die niets anders bevatten dan water en smaak- en gezondmakers.

Wij willen af van toegevoegde suikers en emulgatoren in drankjes. Vandaar dat we onderzoek doen om fysische processen samen te voegen tot één turnkey technologie-platform waardoor deze stoffen overbodig worden. Zo biedt TOP de uitkomst voor de drankproducent om een nieuwe generatie van gezonde en vooral lekkere dranken te produceren die voldoen aan de groeiende vraag van de consument.

Het nadeel is, dat veel van de smaakmakers en actieve ingrediënten die gebruikt worden in de productie van dranken niet goed oplossen in water, maar wel in olie. Om deze olie vermengbaar te maken worden veel emulgatoren gebruikt (waarvan enkele inmiddels niet meer zijn toegestaan door de Europese Unie). Wij onderzoeken welke fysische processen nodig zijn om deze stap uiteindelijk overbodig te maken. Er is op het moment namelijk nog veel extra werk nodig om een emulsie van oliedruppels in water te maken zonder dat het gaat lijken op sladressing of melk.

Een ondoorzichtige melkachtige emulsie drinken is immers onaangenaam. De relatief grote oliedruppels zorgen voor een minder-dan-optimaal mondgevoel omdat de tong de losse oliedruppels tussen het water kan voelen in plaats van één romig geheel. Zonder emulgatoren, koolzuur en suikers is het echter lastig om stoffen zoals vitamine A en D, carotenen, extracten van kruiden & specerijen en allerlei essentiële oliën uit fruit simpelweg toe te voegen aan water en een lekkere drank te maken. De prikkels van het koolzuur en de zoetheid van de suiker leiden de consument  tenslotte af van de ongunstige eigenschappen.

Er is een groeiende vraag naar dranken met actieve ingrediënten die een positief effect hebben op de gezondheid en dagelijkse bezigheden. Dit zijn dranken op basis van bijvoorbeeld ‘adaptogens’, ‘natuurlijke energiedranken’, of ‘functional waters’ met uiteenlopende functies zoals water met cafeïne tot water dat je immuunsysteem versterkt.

De tijd van ‘doe mij maar een frisje’, is dan ook definitief voorbij! Wie de afgelopen paar jaar goed om zich heen heeft gekeken in de horeca en in de supermarkt zal dat vast hebben opgemerkt. De schappen en koelingen liggen steeds voller met ‘serieuze’ dranken. Dranken met ‘volwassen’ smaken, gevormd door bijvoorbeeld fermentatie (zoals kombucha), botanische extracten (de cornucopia van tonics) of kruiden en specerijen. De consument kiest bewust voor een gezonde drank en laat de hoog-suikerhoudende dranken met kunstmatige aroma’s en felle onnatuurlijke kleuren liever liggen. Tijd voor iets gezonds en verfrissends!

Interesse in de nieuwe generatie van functional waters en andere dranken? Neem dan contact met ons op.