Gezonde voeding, gezonde hersenen

Voeding heeft een grote invloed op het functioneren van onze hersenen. Ongeveer een vijfde van alle voeding die we consumeren wordt aan energie omgezet naar de hersenen. In de hersenen zitten zenuwcellen die met elkaar communiceren. Deze communicatie wordt ondersteund door een gezond eetpatroon. Maar wat is nu een gezond eetpatroon? Welke voeding stimuleert het goed functioneren van onze hersenen?

Zenuwcellen in de hersenen hebben verbindingen met elkaar waardoor er overdracht van communicatie mogelijk is. Voor deze communicatie kunnen bestaande verbindingen worden gebruikt, maar er kunnen ook nieuwe verbindingen worden aangemaakt. Om al deze verbindingen intact te houden of om nieuwe verbindingen aan te leggen zijn bepaalde voedingsstoffen nodig.

Een belangrijke voedingstof voor de hersenen is omega-3, onder andere aanwezig in vette vis, noten en plantaardige olie. Omega-3 vetzuren zorgen ervoor dat de communicatie tussen de zenuwcellen goed blijft. Het is daarom ook niet vreemd dat bij een tekort aan omega-3 vetzuren mensen problemen kunnen krijgen zoals vergeetachtigheid, Alzheimer en andere hersenaandoeningen.

Ook vitamine D speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van de hersenen. In de hersenen zitten speciale receptoren waaraan vitamine D zich kan binden. Deze receptoren bevinden zich vooral in gebieden die een belangrijke rol spelen bij het geheugen. Vitamine D zet processen in gang die van belang zijn voor een goede cognitieve functie. Een tekort aan vitamine D wordt ook geassocieerd met cognitieve achteruitgang en dementie.

Daarnaast zijn ook B-vitamines van belang bij het gezond houden van de hersenen. Deze groep vitamines speelt ook een belangrijke rol bij de communicatie-overdracht in de hersenen. De bewijzen voor het belang van deze groep vitamines zijn echter minder sterk dan voor omega-3 en vitamine D.

Ten slotte is er nog gekeken naar gezonde voedingspatronen. Hier kwam voornamelijk het Mediterrane dieet positief naar voren. Dit dieet is rijk aan vis, olijfolie, groente, fruit en noten. Er zijn aanwijzingen dat het volgen van dit dieet zorgt voor een lager risico op cognitieve achteruitgang.
(Bron: www.hersenstichting.nl)

Goede voeding is dus erg belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen. Het belang van gezonde èn lekkere voeding staat ook bij TOP bv hoog in het vaandel. Met behulp van milde pasteurisatietechnologieën kunnen voedingsstoffen intact gehouden worden. Dit resulteert niet alleen in voeding met betere sensorische eigenschappen, ook de nutritionele waarde wordt optimaal behouden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met .

Myriam Knopf
project leader food technology