Gezondheidsvoordelen van rauwe melk

TOP wil rauwe melk breder beschikbaar maken, maar hoe gezond is het eigenlijk?

De consumptie van rauwe melk is een onderwerp dat vaak ter discussie gesteld wordt. Veel voorstanders van rauwe melk vinden de smaak van rauwe melk beter dan die van gepasteuriseerde melk, laat staan van gesteriliseerde melk, en bovendien zou de consumptie van rauwe melk gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Naast vitamines en mineralen bevat melk ook bioactieve eiwitten. Deze bioactieve eiwitten zoals lysozyme, lactoperoxidase, lactoferrine, transferrines en immunoglobulines hebben een versterkend effect op het immuunsysteem. Ook hebben sommige bioactieve eiwitten antibacteriële en antivirale eigenschappen. Door pasteurisatie gaat echter een groot deel van de activiteit van deze eiwitten verloren.

Uit studies blijkt dat kinderen die rauwe melk drinken minder last hebben van astma, eczeem en allergieën zoals hooikoorts. Het is onbekend of dit veroorzaakt wordt door bioactieve eiwitten of dat er een betere weerstand opgebouwd wordt door de aanwezige micro-organismen in rauwe melk.

De consumptie van rauwe melk brengt echter ook de nodige risico’s met zich mee. Zo bevat rauwe melk bacteriën zoals Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus. Deze bacteriën zijn vooral gevaarlijk voor mensen met een verlaagde weerstand zoals ouderen, zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Om rauwe melk veilig voor consumptie te maken en de nutritionele bestanddelen en bioactieve eiwitten intact te houden kunnen milde conserveringsmethodes de oplossing bieden.

Een voorbeeld van een milde wijze om rauwe melk te conserveren is door Pascalisatie (hoge druk behandeling). Een andere methode is PurePulse, ook wel PEF 2.0 genoemd. Beide methodes zijn koude pasteurisatiemethodes. Er vindt afdoding van micro-organismen plaats, waardoor het risico op infecties daalt en de houdbaarheid wordt verlengd. Daarnaast blijven de karakteristieke smaak, vitamines en bioactieve eiwitten behouden. Met behulp van milde conserveringsmethodes kan de consumptie van rauwe melk veilig gemaakt worden zonder de karakteristieke smaak van rauwe melk en de gezondheidsvoordelen te beïnvloeden.

– Door Myriam Knopf