Groen licht voor een nieuw voedingslogo?

Zijn we net af van de “bewuste keuze” en “gezond keuze” Vinkjes, volgt alweer de volgende discussie over logo’s die gezonde en ongezonde voeding aanduiden. Het nieuwe logo wordt al toegepast in Frankrijk en België, Spanje en Portugal gaan het invoeren.

Het vinkje

Hoe zat het ook alweer met de Vinkjes? Je had een groen Vinkje en een blauw Vinkje en daar zat verschil tussen, maar hoe zat dat ook alweer? Het Vinkje met een groene cirkel was te vinden op gezondere basisproducten. Deze producten bevatten voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Het gaat om een goede keuze binnen een productgroep. Het vinkje met de blauwe cirkel gaf aan wat de betere keuze is in een productgroep die je niet te vaak zou moeten consumeren, zoals een snack met minder vet of een frisdrank met minder suiker.

Toch is het idee van een logo op voedingsmiddelen geen verkeerd idee. Het moet dan echter wel een logo zijn dat gemakkelijk te interpreteren is voor iedereen. In Nederland wordt op dit moment overwogen om de Nutri-Score ook te gaan gebruiken. Een simpel logo dat gemakkelijk te interpreteren is voor de consument

Nutri-Score

De nutri score laat in één oogopslag zien hoe gezond of ongezond een product is. Dit logo ziet eruit als een stoplicht met 5 kleuren: donkergroen (A), lichtgroen (B), geel (C), oranje (D) en rood (E). De kleur van het stoplicht wordt bepaald doordat er punten worden gescoord op negatieve elementen, waarin gekeken wordt naar hoge waardes van calorieën, verzadigd vet, vet, suiker en zout. Ook wordt er gekeken naar positieve elementen zoals een hoog percentage groente en fruit en een hoog gehalte aan eiwitten en vezels. Al deze categorieën leveren punten op en uiteindelijk komt er, gebaseerd op het puntenaantal, een categorie uit waarvan donkergroen (A) het meest gezond is en rood (E) het minst gezond is.

In Engeland wordt ook gewerkt met een stoplichtsysteem. Dit systeem werkt met aparte kleuren voor zout, suiker en verzadigd vet. Als consument moet je dan zelf gaan bepalen op welk aspect je het meeste gaat letten. In de Nutri-score wordt alles gebundeld in één logo.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ook de Nederlandse consument positief staat tegenover de invoering van de Nutri-score. Als er voor dit systeem gekozen gaat worden moet dit wel voor alle producten gaan gelden. Bij een vrijwillige deelname zal je anders alleen producten gaan zien met een donkergroen, lichtgroen en geel logo. Producenten van producten die in de Rode categorie vallen zullen dit logo zeer waarschijnlijk niet op hun verpakking gaan zetten. Want ook al weten consumenten dat een bak roomijs niet gezond is, een logo met een rood vakje erop schrikt wel erg af.

Het zal nog afwachten zijn of Nederland ook gaat werken met dit stoplichtsysteem.