Groentepillen groot succes op festival

In het weekend van 15 en 16 juni heeft TOP FoodLab op het muziekfestival Indian Summer Festival groentepillen uitgedeeld aan de festivalgangers.
Genoeg groente eten blijft voor veel Nederlanders een uitdaging. Maar liefst 95% van de Nederlandse bevolking komt niet aan 2 ons per dag, en onder de leeftijd van 50 eet slechts 2 tot 3% de voorgeschreven 200 gram per dag. Vergeleken met andere Europese landen eten wij 10% minder groenten dan het gemiddelde van Europa.

Maar waarom eten wij in Nederland dan zo weinig groente? Weten we niet meer hoe we het lekker moeten bereiden? Hebben/nemen we er de tijd niet meer voor om het te bereiden? Of ligt het probleem nog dieper en zien we de noodzaak van het eten van voldoende groente niet meer in?

In een speciaal ingerichte tent (het Indian SummerLabb van Labbsessies), werden er naast andere wetenschappelijke bezienswaardigheden door het TOP Food Lab team ter plaatse groentepillen gemaakt en uitgedeeld. Waarom? Om het verhaal van mild drogen en reststroomverwerking te vertellen en natuurlijk om de festivalgangers te helpen om toch nog een beetje groente binnen te krijgen (nergens op het festival was verder iets van groente te vinden).

De reacties waren boven verwachting positief en het was constant druk bij het pillenlab. We snappen het wel, pillen zijn zeer interessant op festivals en daardoor was de groentepil extra opvallend. Maar dat zoveel mensen zonder problemen 1, 2, 3 of zelfs 12 groentepillen zouden nemen zagen wij niet zien aankomen.

Veel bezoekers zagen het als een uitkomst en hielpen ons aan allerlei ideeën en kansen voor afzetmarkten. Anderen zagen ook de beperkingen en gevaren voor misbruik van dit soort pillen in de opvoeding van kinderen (je hoeft niet meer te leren groente te eten).

Wij zijn na dit weekend nog enthousiaster om de groentepillen in de nabije toekomst echt gaan vermarkten. Binnenkort gaan wij met Kickstarter een crowdfunding starten om het project een vliegende start te geven zodat de groentepillen binnen enkele maanden op de markt zijn.

Dennis Favier