Hoopvol nieuws voor mensen met een pinda-allergie

pinda'sOp 20 februari j.l. was het breaking news in de V.S.: “Peanut allergy ‘cure’ shows promise in clinical trials”. Aimmune Therapeutics, een biotechnologiebedrijf in Californië, heeft een pil ontwikkeld die bij dagelijkse inname een tolerantie opbouwt tegen pindaeiwitten bij mensen die een pinda-allergie hebben.

Naast melk en ei is pinda een van de meest voorkomende voedselallergieën in de Westerse wereld. Schattingen zijn dat in Nederland zo’n 1-4% van de bevolking een allergische reactie krijgt bij contact met pinda’s. Niet elke allergische reactie is levensbedreigend, maar soms zijn minieme hoeveelheden pinda-eiwit – zoals residu op iemands handen – voldoende om iemand in anafylactische shock te laten raken.

Aan de DBPCFC studie (double blind, placebo-controlled, food challenge) van Aimmune Therapeutics deden 500 kinderen (leeftijd 4-17) mee met een hoge gevoeligheid voor pinda; al bij consumptie van 1/10 pinda (≤ 100 mg pindaeiwit) kregen zij een allergische reactie. Dagelijks kregen de 250 kinderen in de testgroep een capsule met pindameel, waarvan de concentratie pindaeiwit gedurende een half jaar langzaam opgebouwd werd. Het tweede half jaar kregen ze dagelijks een capsule met de hoogste concentratie eiwit. Na het jaar kreeg 67% van de kinderen die de échte pil hadden gekregen pas een allergische reactie bij 660 mg pindaeiwit (ongeveer twee pinda’s). 4% van de placebogroep haalde deze tolerantie nu ook. Dat is meer dan 6x hoger dan waar ze een jaar eerder nog gevoelig voor waren.

Het betekent echter niet dat mensen met een pinda-allergie dankzij deze pil nu rustig levensmiddelen met pinda’s kunnen consumeren. Wel is de opgebouwde tolerantie genoeg om een potentieel dodelijke allergische reactie bij onopzettelijke blootstelling te voorkomen. Uit enquêtes blijkt dat 50% van de mensen met pinda-allergie eens in de twee jaar per ongeluk (een product met) pinda consumeert.

De resultaten van deze studie lijken veelbelovend. In het meest ideale geval zou twee-derde van de mensen met pinda-allergie nooit meer een allergische reactie krijgen bij onopzettelijke blootstelling aan pinda’s. Deze pil is echter niet voor iedereen: 12% van de kinderen is voortijdig gestopt met de studie omdat ze last hadden van bijwerkingen van de pil (o.a. buikkramp).

De studie is nog niet beoordeeld door onafhankelijke experts, maar de resultaten worden gepresenteerd op de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology meeting op 2-5 maart. De studie is uitgevoerd in de derde fase van klinische trials. Aimmune Therapeutics is van plan later dit jaar naar de U.S. Food and Drug Administration te gaan om goedkeuring te krijgen de pil op de markt te brengen. Begin volgend jaar willen ze ook in Europa aan de slag.

Mogelijk wordt het ongemak bij twee-derde van de mensen met een pinda-allergie vanaf volgend jaar verlicht. Maar moeten deze mensen dan levenslang dagelijks een pil gaan slikken? Wat gebeurt er als je stopt met de pil; neemt de tolerantie dan weer af? Nog even wachten op het wetenschappelijke artikel voordat ik een gat in de lucht spring.

Bertine Smit
food microbiologist