Hoe wilt u uw biefstuk hebben? Medium, doorbakken, of plantaardig?
Vleesvervangers zijn hip, dat valt niet meer te ontkennen. Het assortiment in de supermarkten groeit bijna wekelijks. Volgens Google is het aantal zoekopdrachten naar “plant-based meat” sinds 2018 bijna vertienvoudigd. Het moge duidelijk zijn dat vleesvervangers al lang niet meer gemaakt worden voor de verstokte hippie die al jarenlang vlees heeft afgezworen. Nee, heel milieubewust Nederland probeert zijn ecologische voetafdruk op de aarde een klein beetje te verkleinen door één dagje in de week geen vlees te eten. Het is dus niet vreemd dat alle grote jongens in de levensmiddelenbranche (zelfs bedrijven die van oudsher volledig gericht waren op de productie van vlees) op deze hype proberen in te spelen. Zij doen dit door zo snel mogelijk hun eigen producten op de markt te brengen, of door kleinere producenten over te nemen.
Toch is het gek dat de prijzen van deze producten nu nog zo hoog zijn (€2,- of meer per vegetarische burger, ten opzichte van €1,- of minder voor de gemiddelde vlees burger). In een markt waar de gemiddelde consument, het belang van de portemonnee toch boven het belang van de planeet stelt, is het moeilijk om een blijvende impact op het milieu te hebben. Het Financieel Dagblad waarschuwde in januari van dit jaar ook al voor stijgende grondstofprijzen door een overschot aan vraag en een tekort aan aanbod van de ingrediënten die in dergelijke producten gebruikt wordt. Betekent dat dan dat de prijs van de producten alleen maar verder zal stijgen, in plaats van dalen?
Bij TOP zijn we ervan overtuigd dat de prijs van vleesvervangers meer bepaald wordt door vraag en aanbod in de supermarkt, dan door het aanbod aan grondstoffen. Het gros van het aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt schappen bestaat op dit moment uit hamburgers en rookworsten. Maar zeg nu eens zelf, hoeveel hamburgers en rookworsten eet u gemiddeld per jaar? Daarom kijkt TOP verder dan deze producten. We zijn ervan overtuigd dat de reële behoeften van de consument bediend kunnen worden met producten waar men écht op zit te wachten. Dit zal leiden tot een stijgende vraag naar vleesvervangers (en dalende vraag naar vlees). Voor de primaire producenten wordt het aantrekkelijker om op grote(re) schaal de benodigde grondstoffen te gaan verbouwen (bijvoorbeeld in plaats van grondstoffen voor veevoer). De grondstofprijzen en de resulterende productprijzen zullen dan vanzelf gaan dalen tot de gemiddelde prijs van vlees.
In het afgelopen jaar is, met behulp van een uitgebreide marktstudie, onderzocht wat de 15 meest geconsumeerde vleesproducten in Europa en Amerika zijn. Er wordt dan ook, terwijl u dit artikel leest, hard gewerkt aan het realiseren van vegetarische varianten van al deze 15 producten. Niet alle producten op deze lijst bestaan uit vermalen “vlees” zoals hamburgers of worsten, maar juist uit ‘intact’ spierweefsel, vetweefsel en/of bindweefsel. Het nabootsen van deze structuren is één van de uitdagingen waar TOP momenteel, samen met verschillende partners, veel tijd en kapitaal in investeert. Op die manier probeert TOP bij te dragen aan een toekomst waarin u in een restaurant de vraag krijgt: “Hoe wilt u uw biefstuk hebben? Medium, doorbakken, of plantaardig?”
Bent u benieuwd naar de ontwikkelingen die TOP op dit gebied doet? Neem dan vooral eens contact met ons op door een mail te sturen naar .
Oscar Hoogland
Levensmiddelentechnoloog / Business Developer
P.S. Voor u begint te roepen: “Ja maar…”, inderdaad, ook TOP werkt hard aan vegetarische hamburgers en rookworsten. Dat komt vooral omdat wij vinden dat in beide categorieën nog veel ruimte voor verbetering is.