Ideas worth doing

Geen enkel idee is uniek. Net als melodietjes in liedjes is zo’n beetje alles al bedacht en is vooral de manier van uitvoering en de timing van belang voor het succes. En marketing natuurlijk. Maar een idee hoeft ook niet uniek te zijn. Op 31 maart stonden 12 ondernemers uit verschillende Europese lidstaten op het podium in de Ridderzaal tijdens de TEDxBinnenhof. Zij deelden hun ideeën, waarbij niet de ideeën op zich, maar de twinkeling in de ogen van de ondernemers terwijl zij vertelden over het idee waar zij oprecht in geloven echt inspirerend genoemd mag worden.

Bij de vorige editie van TEDxBinnenhof verzorgde TOP als officiële partner o.a. een eetbeleving tijdens het evenement. Dit jaar was TOP niet betrokken bij de organisatie, maar waren we natuurlijk wel aanwezig. De editie van dit jaar was geheel anders opgezet. In het teken van Nederlands’ voorzitterschap van de Europese Unie, is de scope van enkel Nederland vergroot naar heel Europa. Dit resulteerde in een soort Eurovisie Songfestival, maar dan voor innovators in plaats van matige artiesten. In november vorig jaar vond de halve finale plaats in Luxemburg, en 31 maart tijdens TEDxBinnenhof mochten de 12 besten hun idee pitchen.

Van bamboe botten tot een offline netwerk voor boeren in derde wereld landen, de ideeën waarover verteld werd zijn divers. Maar wat de ideeën gemeen hebben is dat ze eigenlijk al lang niet meer enkel een idee zijn. Deze ondernemers zijn het allemaal al aan het doen, en met succes. En dat is wat ze wel uniek en inspirerend maken.

Wat ik wat minder inspirerend vond was de samenstelling van het publiek, dat toch voor het overgrote deel bestond uit big corporate en overheidsinstellingen, en verrassend weinig uit de food branche. Aangezien de food sector voor Nederland economisch gezien één van de belangrijkste is, lijkt het me evident dat innovators in food, en dan vooral het MKB, zichzelf in de kijker gaan spelen op evenementen als deze. Want doen is één, maar openlijk trots op zijn is bijna net zo belangrijk.

Dennis Favier