Infusiedranken veroveren terras en restaurant

Als onderdeel van een stageproject binnen TOP is gewerkt aan de ontwikkeling van geïnfuseerde dranken. TOP verwacht dat dit een opkomende markt is waarop effectief kan worden ingespeeld.

Onder infusie wordt verstaan “het toevoegen van ingrediënten aan een vloeistof waardoor de smaak afgegeven wordt”. Zo kan op een natuurlijke manier smaak gegeven worden aan water, waardoor een infusiedrank ontstaat. Voorbeelden zijn thee, koffie, maar er zijn nog legio andere ingrediënten waar een infusiedrank mee gemaakt kan worden, zoals gemberwortel, cascarabessen en basilicum om maar een paar mogelijkheden te noemen.

Voorafgaand aan het productontwikkelingsproces werd een marktonderzoek uitgevoerd. Daarmee is onderzocht welke natuurlijke frisdranken en dranken op basis van infusie al verkrijgbaar zijn. Er bleek dat in Nederland (natuurlijke) dranken op basis van infusie nog nauwelijks verkrijgbaar zijn. De grootste kans wordt verwacht in het frisdranken segment, waar momenteel vooral erg zoete dranken met koolzuur domineren. Aan de andere kant zitten de vrij zwaar vallende vruchtensappen.

Als aperitief of bij een diner is er daardoor weinig te kiezen zonder alcohol voor hen die de voorkeur geven aan een meer volwassen smaak. Zelfs de 0% Radlers neigen ondanks de bier branding meer naar kinderlimonade. De alternatieven liggen zoals gezegd te zwaar op de maag door het koolzuur en het vaak hoge aandeel suiker. Daar ligt een kans.

Met die behoefte in gedachte is een reeks natuurlijke frisdranken ontwikkeld zonder koolzuur en met weinig suiker, waarbij de smaak op een natuurlijke manier verkregen wordt doormiddel van infusie.

Om een samenstellingskader voor de dranken te bepalen is een technisch onderzoek uitgevoerd. Daarna is er een zeer diverse range originele ingrediënten gesourced om te experimenteren met koude, warme en hete infusie. Op deze wijze is getest hoe de ingrediënten het best geïnfuseerd kunnen worden, zodat de optimale smaak verkregen wordt. Vervolgens is een efficiënt proces ontwikkeld waarmee de dranken op grote schaal ambachtelijk bereid kunnen worden. Na bereiding worden de dranken behandeld met milde conservering (PurePulse PEF, of Pascalisatie HPP), om de gekoelde houdbaarheid te verlengen naar 3+ weken met behoud van de optimale verse smaak.
De uiteindelijke selectie van 8 natuurlijke frisdranken bevatten infusies van verschillende soorten gemalen koffie, thee, een aantal kruiden en specerijen, bloemen, bessen en noten. Met deze ingrediënten zijn smaakvolle, lichte frisdranken ontwikkeld met bijzondere smaakcombinaties die een eigen smaak hebben, maar toch herkenbaar blijven. Alle dranken zijn dorstlessend en doordrinkbaar, maar het misstaat zeker niet om ze rustig te nippen als een koel glas witte wijn tijdens een zomerse borrel. Interesse? Neem gerust contact op.