Koek en ei

Eiwittransitie en veganisme zijn niet meer weg te denken trends. TOP-BV investeert de komende tijd daarom in de ontwikkeling van ingrediënten, producten en systemen om een veganistisch alternatief te creëren voor het ei. De verwachting is om deze producten aan te bieden voor gebruik in veganistische recepten, voornamelijk in bakkerijproducten.

Naast vegetarisme is het nu aan het veganisme om een hoofdrol te vervullen in de voedselsector. Het is een van de hardst groeiende trends. Bij TOP-BV zijn wij hier al tijden van bewust. Van onze plant-based vleesvervangers tot aan ons vegetarisch vetplatform blijven we gestaag doorgaan met de ontwikkeling van alternatieven voor dierlijke producten. Het ei, het haast magische multifunctionele ingrediënt, blijkt echter een flinke uitdaging. Maar niet een die wij uit de weg gaan.

Succes hebben we immers al kunnen vieren met de technische ontwikkeling van vegan roereieren. Zo wordt het zondagse ontbijt weer een stuk milieu- en diervriendelijker. Een grote stap in de goede richting! Desondanks blijven er genoeg recepten over waar ei van groot belang is. Voornamelijk in bakkerijproducten is het vaak onmisbaar. Met dat gegeven en de groeiende hoeveelheid van online vegan recepten, zijn wij hard aan het werk gegaan om ingrediënten, producten en systemen te ontwikkelen om ei te vervangen. Daarvoor is het nodig om met een brede blik naar deze uitdaging te kijken. Een ei kan nu eenmaal veel verschillende functies hebben. Geleren en verdikken? Check. Schuimen? Check. Emulgeren? Bevochtigen? Dubbel check. In ieder product bestaan er voor het ei weer andere of zelfs meerdere functies. Door onze ruime kennis van vergelijkbare innovatieve processen in de eiwittransitie zijn wij gelukkig al goed op weg om de uitdaging aan te gaan.

Dat de eiwittransitie in volle gang is zal niemand zijn ontgaan. In alle hoeken van de food sector vindt er een ontwikkeling plaats van een breed scala aan alternatieve ingrediënten. Vleesvervangers, plantaardige melk en yoghurt zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt schappen. Vegan-bakkerijproducten zijn er echter nog nauwelijks. TOP-BV vindt dat daar snel verandering in moet komen. Vandaar dat wij de komende tijd opzoek gaan naar de beste manieren om deze halffabricaten en technologieën te realiseren.

Wilt u ei vervangen in uw producten of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op, houd onze social media in de gaten, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.