Kokoswater – puur natuur of aangezuurd?
Kokoswater, je ziet het nu overal. Op hippe feestjes staan de groene tropische vruchten er gezellig bij met een rietje en een parasolletje. Ook wordt het trendy watertje in allerlei gezondheid bevorderende drankjes verwerkt en wordt het op alle hippe blogs en vlogs opgehemeld. Maar waarom is het zo populair? En wat is het nou precies?
Kokoswater is de vloeistof uit het binnenste van een kokosnoot, en is dus iets anders dan kokosmelk, die wordt gemaakt uit het vlees van de kokosnoot. Het kokoswater bevat mineralen zoals kalium, natrium, magnesium, calcium en fosfor. Er worden allerlei gezonde eigenschappen aan toegeschreven. Zo zou het helpen tegen diarree, overgeven en maagklachten. Ook zou het antibacteriële eigenschappen hebben en zou het beschermen tegen hartinfarcten.
Kokoswater dat nu op de markt is, is meestal aangezuurd en hierna gepasteuriseerd. Ook zijn er varianten beschikbaar die niet aangezuurd zijn maar wel gesteriliseerd. De reden voor deze toevoegingen en behandelingen is het tegengaan van uitgroei van eventuele aanwezige bacteriële sporen. Het vreemde is echter dat deze toevoegingen lang niet altijd vermeld worden.
Van nature is kokoswater steriel, maar door de verwerking kunnen er sporen in het product terecht komen. Als deze sporen niet door een lage pH geremd worden, kunnen ze uitgroeien en bederf of ziekte veroorzaken. Beide zijn niet wenselijk. Er zijn tegenwoordig echter ook producten op de markt die beweren niet aangezuurd èn niet hitte-behandeld te zijn. Bij de specificaties van deze producten wordt aangegeven dat de pH van het kokoswater 4.6 – 4.8 is. Dit lijkt vreemd, aangezien deze pH meestal tussen 5.4 en 6.5 ligt. Wordt de boel hier dan belazerd of kan het daadwerkelijk zo zuur zijn?
Uit studies waarin de pH van kokoswater gemeten wordt, blijkt dat een lagere pH van nature mogelijk is. In kokosnoten van 5-7 maanden oud kan de pH van het water lager zijn dan van rijpere kokosnoten. De waardes gemeten in deze jonge kokosnoten variëren van 4.6 – 4.9. De pH van kokoswater stijgt dus gedurende de veroudering.
Het niet-aangezuurd zijn van kokoswater zou dus kunnen als er hele jonge kokosnoten gebruikt worden. Maar het is de vraag of de pH dan laag genoeg is (en blijft) om uitgroei van pathogenen af te remmen. Een technologie om deze pathogenen (en bederforganismen) te inactiveren is Pulsed Electric Field (PEF) of PurePulse. Aangezien kokoswater veel waardevolle stoffen bevat is het van belang om deze stoffen te behouden. PurePulse draagt bij aan het behoud van deze waardevolle stoffen en zorgt tegelijkertijd voor een veilige houdbaarheid.
TOP bv heeft veel ervaring met deze technologie en ziet mogelijkheden voor het mild pasteuriseren van kokoswater met behulp van PurePulse. Of de natuurlijke pH laag genoeg is gedurende de gehele houdbaarheid is nog maar de vraag. Dat ligt aan vele aspecten zoals de soort kokosnoot en de rijpheid hiervan.
Interesse in veilige houdbaarheidsverlenging van kokoswater? Neem dan contact op met .
Myriam Knopf