Koolhydraatarm en glutenvrij brood gaat in productie

Het vorig jaar door TOP bv ontwikkelde koolhydraatarme, glutenvrije brood wordt in productie genomen door Bakkerij Wiltink uit Doetinchem. Gezamenlijk zal het brood verder worden ontwikkeld en worden opgeschaald naar een lijnproductie.  

Het nieuwe brood is ontwikkeld op basis van vezels, eiwit en gom. Het brood is vrij van gluten én bevat geen zetmeel. Daardoor bevat het ook weinig koolhydraten. Hiermee kunnen consumenten die in koolhydraten willen minderen en gluten willen mijden toch van brood blijven genieten.

Met Bakker Wiltink uit Doetinchem gaat TOP het nieuwe brood verder ontwikkelen. Hiervoor moet de productiewijze worden opgeschaald van keuken- naar fabrieksschaal. De proceslijn moet worden gebouwd en de receptuur moet worden afgestemd op de grotere schaal. De uitbouw van de productielijn voor deze grotere schaal wordt, net als de ontwikkeling van het brood, gesteund door de Provincie Gelderland, uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

“Bakker Wiltink is een goede partner voor ons”, stelt Dennis Favier, creative director van TOP bv. “We hebben met verschillende partijen gesproken. Wiltink is echter een groot, innovatief bedrijf, dat twee jaar terug al met het glutenvrije brood YAM de Jaarprijs Goede Voeding heeft gewonnen. Ze zijn vooruitstrevend in het broodsegment, ze hebben de ruimte voor een verdere ontwikkeling en willen dit project graag met ons oppakken.”

Omdat het om een nieuw bereidingsproces gaat dat nog geheel moet worden ontworpen is er nog wel wat tijd nodig om tot een optimale productielijn te komen. TOP verwacht over twee jaar de eerste broden in productie te hebben.