Koolhydraatarm eten

In Nederland lunchen we traditioneel met brood. Bammetjes met een plakje beleg, en als je het in je hoofd haalde om kliekjes mee te nemen werd je soms zelfs vreemd aangekeken. Tenminste, zo zag lunchen er enkele jaren geleden uit. Inmiddels zijn al dan niet opgewarmde restjes van de vorige avond de gewoonste zaak van de wereld, en wordt er naast brood ook veel meer gevarieerd. Zeker op het kantoor bij TOP is dit heel goed te zien. Nog geen twee jaar geleden werden er 4 broden schoon opgegeten tijdens de lunch, nu zijn dat er nog maar anderhalf.  Dit wordt aangevuld met groente, plakken beleg (zonder brood!) en gebakken eieren. Minder brood en dus minder koolhydraten is de trend.

Niet alleen op de lunchtafel van TOP is dit veranderd, want ook op de markt verschijnen er koolhydraatarme producten, openen er koolhydraatarme restaurants en zijn blogs met koolhydraatarme recepten razend populair. Het lijkt erop dat deze trend nog wel even doorzet en dus werkt TOP ook aan de ontwikkeling van koolhydraatarme producten. In een recent gestart project, welke voor een deel wordt gefinancierd met behulp van Provincie Gelderland, ontwikkelt TOP koolhydraatarme alternatieven voor maaltijdcomponenten die normaliter juist rijk zijn aan koolhydraten. In dit project wordt er onder andere gewerkt aan koolhydraatarm brood en broodalternatieven zoals crackers en ontbijtgranen, en koolhydraatarme tussendoortjes zoals snacks en zoutjes.

TOP mikt op de ontwikkeling van smakelijke producten, die traditioneel koolhydraatrijke producten die we nu nuttigen, kunnen vervangen. Hierbij is vooral belangrijk dat de producten toegankelijk zijn in smaakbeleving en gebruiksgemak, en moeten ze voldoende vullend zijn. Er wordt onder andere gekeken naar gebruik van groentevezels en plantaardige eiwitten om dit te bereiken.