Geen gepiep meer over piepers

Er is een nieuw soort aardappel op de markt met minder koolhydraten dan de standaard aardappel.
Het gaat om een kruising van verschillende oorspronkelijke Hollandse aardappelrassen. Feit is dat deze oer-Hollandse aardappelen inmiddels steeds vaker uit het Middellandse zeegebied komen, omdat de vraag ernaar te groot wordt.

De samenstelling van de aardappelen is anders dan die van andere aardappelen. In Australië is dit piepertje al razend populair. Maar waarom is deze aardappel zo anders dan andere? Wat maakt deze aardappel zo populair?

De aardappelen waar het om gaat heten Carisma, een aardappel met (volgens sommige talen) charisma dus. Volgens de producent heeft de aardappel een andere samenstelling dan de standaard aardappel. Het zou een product zijn met van nature langzaam verteerbare koolhydraten.

Wanneer de voedingswaarde van deze aardappelen (rauw) vergeleken wordt met andere aardappelen bevatten de Carisma-aardappelen 67 kcal per 100 gram en andere aardappelen 88 kcal per 100 gram. Het gehalte aan koolhydraten is respectievelijk 14.3 gram en 19.0 gram per 100 gram. Qua eiwitten en vezels zijn de aardappelen bijna gelijk aan elkaar.

De Glycemische Index (GI) laat zeker ook verschillen zien. Deze verschillen zijn gemeten bij de Universiteit van Sydney die uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar deze aardappelen. De GI is een maatstaf voor hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose worden opgenomen in het bloed. Het geeft dus een inschatting van hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt. Producten zoals aardappelen en brood hebben over het algemeen een hoge GI en producten zoals peulvruchten en groente een lage GI. De GI kan sterk afhangen van de bereidingswijze. Voor mensen met diabetes is dit een belangrijke indicator omdat zij extra moeten letten op de stijging van hun bloedsuikerspiegel. Maar het is voor alle consumenten een interessant gegeven, aangezien een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gezien wordt als iets dat beter vermeden kan worden. Door het eten van producten waarvan de bloedsuikerspiegel snel stijgt, komt het hongergevoel namelijk eerder terug dan van producten waarvan de stijging langzamer is. Bovendien kan veelvuldig eten van voeding met een hoge GI leiden tot insulineresistentie.

Volgens het voedingscentrum wordt voedsel met een GI rond de 70 of hoger gedefinieerd als voedsel met een hoge GI. Voedsel met een lage GI heeft een waarde van 55 of minder.

Wanneer we kijken naar de GI van de aardappelen na koken dan zitten gewone, gekookte aardappelen op 78 en die van de Carisma-aardappelen onder 55. Volgens de definitie van het Voedingscentrum zijn gewone aardappelen dus een product met een hoge GI en vallen de Carisma-aardappelen in de categorie van de laag GI-producten. Als je dus binnenkort een keer zin hebt in piepers, probeer dan deze charismatische aardappeltjes eens.

Voor meer informatie, neem contact op met .

Myriam Knopf
project leader food technology