Milde conservering van de mens?

Pulsed Electric Field (PEF) is een technologie die momenteel vooral in de voedingsmiddelenindustrie toegepast wordt om vruchtensappen op milde wijze te pasteuriseren. Ook worden vaste producten behandeld met PEF om het extractierendement te verhogen. PEF is echter ook een technologie die toegepast kan worden in de medische wereld. Shocking nieuws? Hier volgt wat de toegevoegde waarde is van PEF op medisch gebied.

Net als voedingsmiddelen kunnen ook humane cellen blootgesteld worden aan een elektrisch veld. Hierdoor ontstaan er irreversibele of reversibele poriën in het celmembraan. Dit klinkt allemaal leuk en aardig maar wat is het nut hiervan voor de medische wereld?

Door het generen van reversibele poriën kunnen moleculen in de cel gebracht worden, maar kunnen ook bepaalde inhoudsstoffen selectief uit de cel gehaald worden. Ook kunnen cellen op deze manier fuseren met elkaar en kunnen eiwitten aan het plasmamembraan binden. Al deze toepassingen hebben hun eigen doel in de medische wereld zoals electrochemotherapie, nieuwe benaderingen voor gentherapie voor de behandeling van kanker, toediening van medicatie en bij het verwijderen van beschadigd weefsel.

Er zijn studies uitgevoerd waarin tumorcellen behandeld werden met PEF. Na injectie van de medicatie werden de cellen reversibel permeabel gemaakt. De tumorcellen namen de medicatie op en na enige tijd waren de cellen weer gesloten met de medicatie aan de binnenzijde van de cel. Tien weken later was de tumor verdwenen. Een groot voordeel van deze manier van behandelen is dat de medicatie zeer plaatselijk toegediend kon worden waardoor de gezonde, omliggende cellen niet aangetast werden door de medicatie. Afhankelijk van het type tumor, de manier van medicatietoediening en de grootte van de tumor, kan de effectiviteit van een chemokuur tot wel 50% stijgen.

Zo blijkt PEF dus een technologie te zijn die niet alleen de levensduur van voedingsmiddelen kan verlengen maar ook de levensduur van de mens; een uitstekende conserveringstechnologie dus.

Myriam Knopf