Minder energieverbruik bij productie vleesvervangers
Vleesvervangers zijn beter voor het milieu dan het gemiddelde vleesproduct, dat staat buiten kijf. Echter wordt soms vergeten dat het verkrijgen van eiwitten voor de productie van vleesvervangers ook nog best veel energie vraagt en daarmee minder duurzaam is. Wij zien het dan ook als een uitdaging om het productieproces van vleesvervangers duurzamer maken.
Milde fractionering eiwitten bespaart energie
Vleesvervangers worden vrijwel altijd gemaakt met eiwitmeel, eiwitconcentraten of eiwitisolaten van plantaardige bronnen, zoals soja, tarwe (gluten), erwt of lupine1. Het concentreren of isoleren van eiwitten uit een graan of peulvrucht is vaak een chemisch proces dat veel energie vraagt. Dit proces bestaat uit het in- en uitzouten van eiwitten, extractie met loog of zuur of andere fractioneringsprocessen, gevolgd door drogen. Het maken van een product met een hoger eiwitgehalte zoals een eiwitisolaat vraagt meer energie dan het maken van een eiwitmeel of eiwitconcentraat, omdat het product steeds verder geëxtraheerd moet worden.
Het is echter niet altijd nodig om de grondstoffen zo intensief te bewerken. Bij milde fractionering worden de grondstoffen zoals tarwe, soja of erwt gefractioneerd met een lager energieverbruik, met minder of geen oplosmiddelen of zonder gebruik van toegevoegd water. De functionele eigenschappen van de eiwitten blijven dan beter behouden. Het product is weliswaar minder puur dan bij gangbare eiwitisolaten maar vaak is dat helemaal niet ongunstig. De aanwezigheid van koolhydraten en vezels dragen zelfs vaak positief bij aan de eigenschappen van de vleesvervanger. Het is dan eigenlijk onlogisch om een hoog puur eiwitisolaat te gebruiken en daar dan weer vezels, zetmeel of andere functionele componenten bij te mengen.
Smakelijk en duurzaam
TOP werkt samen met verschillende partners aan projecten op het gebied van milde fractioneringstechnieken, zoals gluten-zetmeelscheiding en het optimaliseren van de volledige supply chain van vleesvervangers. Hierbij wordt bij iedere stap in de keten, van mildere fractionering tot de verpakking van het eindproduct, steeds gekeken naar duurzaamheid en circulariteit.
Door rekening te houden met de herkomst en functionaliteit van onze grondstoffen tijdens de productontwikkeling van nieuwe vleesanalogen, kunnen we producten maken die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens duurzamer geproduceerd. Zo draagt TOP bij aan een duurzame toekomst vol lekkere producten, die niet verder bewerkt zijn dan strikt noodzakelijk. Bent u benieuwd hoe TOP u kan helpen met het verduurzamen van uw productassortiment? Neem dan voor contact met ons op via
1 Over het algemeen spreken we van een eiwitmeel als het eiwitgehalte vergelijkbaar is met het eiwitgehalte van de grondstof, van een eiwitconcentraat wanneer het vet en de oplosbare koolhydraten uit het meel zijn verwijderd (meestal met een eiwitgehalte van 50-80%) en van een eiwitisolaat wanneer het vet, wateroplosbare koolhydraten en de meeste andere niet-eiwitcomponenten zijn verwijderd uit het meel (meestal >80% eiwit).