Nieuw platform geeft inzicht in innovatieve voedseltechnologieën

Voor bedrijven die willen innoveren
Met het nieuwe platform Natural Processing Solutions wil TOP bv samen met haar partners meer inzicht geven in de kansen en mogelijkheden van nieuwe verwerkingstechnologieën. Bedrijven kunnen hier terecht als ze op zoek zijn naar nieuwe innovatieve methoden om voedsel te verwerken. De technologieën hebben als overeenkomst dat ze producten verwerken op een natuurlijke manier, met beter behoud van kwaliteit en smaak en een lager energieverbruik.

De meeste voedselproducerende bedrijven hebben zelf wel de kennis in huis om een nieuwe smaak of een uitbreiding op de bestaande productielijn te ontwikkelen. Maar echt innovatieve producten vinden hun grondslag voornamelijk bij innovatieve productiemethoden. Wouter de Heij, CEO van TOP: “De kennis op het gebied van technologische innovatie ontbreekt vaak. Dat is waar we bij TOP veel vragen over krijgen. Om bedrijven op weg te helpen hebben we samen met onze partners, waaronder Cool Wave Processing en JFPT, het Natural Processing Solutions platform in het leven geroepen. Hier begint de zoektocht voor bedrijven die echt willen innoveren.”

De website www.naturalprocessingsolutions.com is de basis van het platform en zal geregeld aangevuld worden. Enkele voorbeelden zijn AMAP, de Melonpeeler en PurePulse. AMAP reduceert derving in verse groenten en fruit, waardoor de kwaliteit langer behouden blijft. Dit systeem wordt inmiddels wereldwijd geïmplementeerd. De Melonpeeler is een efficiënte manier om handmatig meloenen te schillen met dezelfde snelheid als kostbare automatische apparatuur. Met PurePulse worden verse sappen en andere vloeistoffen zonder verhitting of onnatuurlijke toevoegingen, maar met behulp van elektrische pulsen langer houdbaar gemaakt. Gevolg hiervan is dat de smaak, kleur en geur niet verandert ten opzichte van vers, maar het product wel een maand houdbaar is. Met deze methoden kunnen producten gecreëerd worden met onderscheidend vermogen.

Het platform wordt officieel gelanceerd op de AGF-beurs Fruit Logistica van 4 tot en met 6 februari in Berlijn. De stand is letterlijk een showroom waar de verschillende technologieën gedemonstreerd worden. Geïnteresseerde bedrijven zijn van harte welkom om te komen kijken en vragen te stellen. De stand is te vinden in hal 5.1 stand B-03.