Nieuw product: Kimchiwawa
In de vorige nieuwsbrief schreven we al over ons project met gefermenteerde groente. We noemden toen al even dat wij ook met Kimchi bezig waren, en nu, 6 weken later, laten we jullie zoals beloofd het resultaat zien. Kimchiwawa.
Kimchi is een traditioneel gerecht uit Korea, dat in heel Azië mateloos populair is, en wat we ook in Westerse landen steeds vaker zien verschijnen. Het bestaat uit groenten (vooral Chinese kool) en specerijen (waaronder rode peper en gember), en wordt als geheel gefermenteerd. Dit fermenteren is heel erg vergelijkbaar met hoe wij in Nederland met zuurkool maken. Melkzuurbacteriën zetten suikers uit het mengsel om in melkzuur, waardoor het product ‘verzuurd’. Naast een zure smaak, produceren de bacteriën ook andere typische fermentatiesmaakjes die de kimchi een ‘Funky’ smaak geven.
Na enkele weken is de kimchi uit gefermenteerd en klaar om te eten. Maar je kunt ook nog een stapje verder gaan, ons motto is niet voor niets “designing food of the future by curiosity”. Wij hebben het vervolgens gedroogd, en tot een poeder vermalen, om zo een smaakmaker te creëren voor in gerechten (in een marinade of stoofschotel) en op producten (zoals popcorn of chips). We noemden het Kimchiwawa, en maakten een eerste (kleine) batch verpakkingen.
Op internet is Kimchiwawa direct enthousiast opgepakt, o.a. door FoodInspiration Magazine en Horecatrends.com. Als gevolg daarvan hebben we ontzettend veel positieve reacties ontvangen van koks, ambachtslieden en producenten om iets met Kimchiwawa te doen. Op dit moment wordt het eerste Kimchiwawa brood gebakken door een enthousiaste bakker en we gaan binnenkort aan de slag met nog veel meer producten!
Ondertussen gaan wij verder met het opschalen van de productie, zodat iedereen binnenkort kan genieten van de verslavende smaak van kimchi. Kijk op www.kimchiwawa.nl en de facebookpagina van Kimchiwawa om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ik wil hierbij nog even de gelegenheid nemen om onze stagiair Salomé te bedanken, die fantastisch werk gedaan heeft voor de ontwikkeling van Kimchiwawa. Salomé, thank you very, very much!
– Door: Dennis Favier