‘Nieuwe Conserven’ hebben textuur en smaak

Amerikaanse soldaten eten al een paar jaar aardappelpuree geconserveerd met PATS: Pressure Assisted Thermal Sterilization. Het voordeel van deze conserveringstechniek is dat het product lang houdbaar is, maar de kwaliteit heeft van een gepasteuriseerd product. TOP werkt de techniek uit voor meer toepassingen zoals soepen, pastasauzen, vis in blik en babyvoeding.

PATS of HPP-sterilisatie is een combinatie van hoge druk conservering en een temperatuursverhoging. Deze technologie heeft een aantal duidelijke voordelen. De verse eigenschappen van bijvoorbeeld sperziebonen blijven beter behouden vergeleken met conventionele sterilisatie. Bovendien is de techniek geschikt voor vele uiterlijke vormen en volumes van producten. De behandeling kost minder energie dan sterilisatie met een autoclaaf en omdat het product verpakt wordt behandeld is er geen risico op infectie tijdens afvullen. De snelle, homogene verhitting is de kern van het proces.

Producten
PATS is een batchproces waarbij het volledig verpakte product wordt behandeld. De toegevoegde waarde ligt voornamelijk bij producten zoals kant- en klaar maaltijden, dikke sauzen en soepen. Het voordeel van via PATS-behandelde producten is dat ze heel lang buiten de koelkast houdbaar zijn zonder dat ze vitamines hebben verloren door een hoge hittebehandeling. TOP heeft een proefopstelling gebouwd waarmee groentepurees werden behandeld. Vergeleken met normaal gesteriliseerd product waren de textuur en de kleur beter. De groentepurees zijn buiten het koelschap een jaar houdbaar omdat de sporen via de hittebehandeling geïnactiveerd zijn. De hoge druk behandeling zorgt voor meer kwaliteit.

TOP werkt nu nog alleen en intern aan de ontwikkeling van PATS. Favier: “ Op deze manier kunnen we de patenten goed geregeld hebben. Het is wel noodzakelijk om op termijn partners te zoeken voor de verdere ontwikkeling, zoals machinebouwers en launching customers.”

– Dit artikel is geschreven door Dionne Irving en na te lezen in de VMT van september 2013