Nieuwe generatie compacte respiratiemeter

In 2010 ontwikkelden we bij TOP de respiratiemeter om de ademhaling van verse groente en fruit te kunnen meten. Met deze gegevens kan vervolgens de verpakking worden aangepast. Zo wordt een optimale houdbaarheid bereikt met als gevolg dat derving van producten gereduceerd wordt. Afgelopen maand introduceerden we de nieuwe generatie respiratiemeter, die compacter, goedkoper en nog flexibeler in gebruik is. Hiermee wordt de stap naar het gebruik van het respiratiesysteem als een wereldwijde industriestandaard steeds kleiner.

Net als mensen ademen groente en fruit zuurstof in, en stoten ze CO2 uit. De zuurstofopname en CO2-uitstoot moet worden gereguleerd. Gebeurt dit niet, dan gaat de kwaliteit van het product sneller achteruit. Zowel een teveel als een tekort aan zuurstof en CO2 leidt tot een suboptimaal resultaat. Het gaat om de juiste balans. De ademhaling van groente en fruit varieert sterk per soort en gedurende het seizoen. De respiratiemeter meet precies wat de optimale zuurstof balans is voor de specifieke groente en fruit. Samen met het laserperforatiesysteem van PerfoTec is het een totaaloplossing voor de groente- en fruitverwerker.

De respiratiemeter meet precies de benodigde hoeveelheid zuurstof en het laserperforatiesysteem voorziet vervolgens de verpakkingsfolie van het juiste aantal microperforaties. Daarmee kan de houdbaarheid van verse groente en fruit flink worden verlengd. Uit retail pilots met onder andere Marks & Spencer is aangetoond dat op deze manier de derving van voorverpakte groente en fruit met 50% kan worden teruggedrongen.

Door het behoud van de kwaliteit van de producten, stijgt de verkoop en kan de supermarkt haar positieve vers imago verder versterken. Daarnaast dalen de distributiekosten omdat er minder vaak hoeft te worden aangeleverd. Deze voordelen komen bovenop de besparing van de derving.

Op basis van deze resultaten is het systeem inmiddels bij tientallen groente- en fruit verwerkers wereldwijd geïmplementeerd. Maar de ontwikkelingen van de technologie staan niet stil. De nieuwe respiratiemeter, RR S i genaamd, is door slim herontwerp een stuk compacter en goedkoper geworden. Dat komt omdat er geen koelsysteem meer in geïntegreerd is. Uit ervaring is gebleken dat dit niet altijd nodig is, omdat het meten meestal plaatsvindt in een gekoelde ruimte. Dit heeft als voordeel dat de technologie nog flexibeler ingezet kan worden.

Deze ontwikkeling maakt de stap van regulier verpakken naar product specifiek verpakken om zo voedselverspilling tegen te gaan in de keten nog kleiner. De samenwerking met PerfoTec maakt het mogelijk dat klanten over de gehele wereld met praktische oplossingen geholpen worden. We zijn er trots op deze manier kunnen bijdragen aan het economisch en maatschappelijke probleem van mondiale voedselverspilling.

Meer informatie over Perfotec: www.perfotec.com