Nieuwe PEF-technologie voor vaste stoffen biedt kansen

Door een laboratorium PEF-installatie om te bouwen tot een batch-proces is het TOP bv gelukt om ook vaste, niet verpompbare, levensmiddelen te kunnen behandelen. Het innovatiebedrijf zoekt nu partners om de vele mogelijkheden in voedselproductie verder te onderzoeken.

Klassieke PEF-apparaten (Pulse Electric Field) worden gebruikt om vloeibare producten in een continu systeem te pasteuriseren. Door een PEF-installatie om te bouwen tot een batch-proces kunnen nu ook vaste, niet verpompbare, levensmiddelen worden behandeld.

De nieuwe PEF-technologie maakt het mogelijk om biologische cellen in vaste producten open te breken met een elektrisch veld. Het openbreken van cellen kan extractie processen, persen of het drogen van voedingsmiddelen versnellen. Deze nieuwe aanpak maakt het dus mogelijk om de textuur van vaste producten, waaronder bijvoorbeeld wortel, te verbeteren. Daarnaast kunnen microbiologische cellen beïnvloed worden in bijvoorbeeld gefermenteerde producten.

Zo kan appelsap productie bijvoorbeeld worden geoptimaliseerd door de appel een PEF behandeling te geven. Door de grondstoffen eerst met PEF te behandelen worden veel cellen vóór het persen al open gebroken. Wanneer er daarna met druk geperst wordt komt er veel meer sap uit de grondstof dan bij persen zonder PEF-behandeling. Dat betekent minder afval en méér sap.

TOP bv zoekt nu partners die willen onderzoeken of de batch-PEF ook voor hun productie een meerwaarde heeft. Innovatieve partijen die met nieuwe technologie een voorsprong op de concurrentie willen behalen worden hierbij uitgenodigd om te komen testen. Het innovatiebedrijf zoekt bijvoorbeeld producenten van gefermenteerde producten of van geperste producten als vruchten- en groentensappen, olijfolie en wijn, en producenten die ingrediënten uit voedselproducten willen gaan extraheren.